Nagyvilág

Visszalépett egy republikánus elnökjelölt

A republikánus Sam Brownback kiszállt az Egyesült Államok elnöki székéért folytatott versenyből, miután nem sikerült elegendő támogatást összegyűjtenie a januárban kezdődő előválasztásokra. A kansasi szenátor az abortusz és a homoszexuálisok házasságának ellenzőjeként vált ismerté.

Brownback, aki kampányát a konzervatív keresztény értékekre építette, mindössze 94 ezer dollárnyi kampánypénzt gyűjtött össsze, és a közvélemény-kutatások szerint csupán néhány százalékon áll a népszerűsége – írja a BBC.

Brownback kijelentette, hogy nem indul többet az amerikai szenátori székért, ellenben 2010-ben, washingtoni megbízatásának lejártakor valószínűleg ringbe száll a kansasi kormányzóságért.

A szenátor részben a sajtót tette felelőssé gyenge eredménye miatt. Már rögtön az elején visszavetett az, hogy a média úgy tekintett rám, mint aki „nem képes véghezvinni.” Az 51 éves római katolikus vallású ötgyermekes családapa jelszavai közé tartozott a „család újáépítése és a kultúra megújítása”.

Brownback a bejelentésének idején számos republikánus jelölt éppen Washingtonban kampányol az ottani konzervatív keresztény szavazók meggyőzésének érdekében. A republikánusok éllovasa, a szociálliberális nézeteiről ismert Rudolph Giuliani ezen szavazók egy része számára elfogadhatatlan.

A keresztény szavazók, akiknek meggyőzése érdekében a repubilkánusok most két napig Washingtonban kampányolnak, annak idején nagyban hozzájárultak a jelenlegi elnök, George W. Bush újraválasztásához. A rendezvény kezdetekor színre lépő Fred Thompson volt szenátort, republikánus elnökjelöltet szűnni nem akaró ováció fogadta, amikor bejelentette, hogy a Fehér Házba való bekerülése esetén az első óráját imádkozással töltené az Ovális Irodában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik