Nagyvilág

Pravda: Fico meghívása nem őszinte

Fico Pozsonyban akar találkozni a magyar miniszterelnökkel, ráadásul hivatalos pompával, állami zászlók alatt. "Szívélyes, de nem őszinte gesztus" - írja a pozsonyi Pravda.

A baloldali színezetű szlovák lap hírmagyarázója, Dag Danis megállapítja, hogy a magyarokkal folyó összecsapásban „Fico ugyanolyan felszínes populizmussal járt el”, mint koalíciós partnere, Ján Slota (a szélsőségesen nacionalista Szlovák Nemzeti Párt vezetője), mert Fico otrombaságnak minősítve zúzta szét és vetette el a megbékélés célzó kölcsönös bocsánatkérés gondolatát. Tette ezt anélkül, hogy akár egyetlen szót is szentelt volna bármilyen párbeszéd gondolatának.


Egyhamar nem gyógyítható

Hangját csak az európai szocialisták nyomására halkította le, miután baráti hangon megsúgták neki, hogy ajánlatos lenne, ha Slotát megszelídítené és rendezné a viszonyát Budapesttel. Fico sietve hivatalos látogatásra hívta meg Szlovákiába Gyurcsányt, méghozzá „igen szerencsétlen módon: mielőtt a diplomaták kinyitották volna a levélszekrényüket, Fico a médiában már szétkürtölte,” hogy meghívólevél ment Budapestre. Mint a Pravda írja: Budapest nincs kényszerhelyzetben, nem kell elsietne a választ, mert egy előkészítetlen és üres, semmitmondó találkozóban csak egyedül Fico érdekelt.

A Benes-dekrétumok megerősítését, és Ján Slota fröcsögő gyalázkodásait a magyarok igen csak sérelmezik, s „ebben a légkörben Gyurcsánynak annyira távol kell tartania magát Ficótól, amennyire csak tudja.” Az egészben az a legrosszabb, hogy az elmérgesedett viszony egyhamar nem gyógyítható.


3:0 senki javára


Ellenkezőleg: újabb „taposóaknák robbannak majd, mert az igazi problémát nem is az ordenáré, de egyébként ártalmatlan Slota idézi elő.” „Ott vannak például a Magyar Gárda Szlovákiába készülő radikálisai, aztán a Dél-Szlovákia autonómiájáért aláírásokat gyűjteni kész Jobbik, melynek tagjait majd a Magyar Gárda fogja védelmezni”, miközben „Slota újabb sikereket arathat, amit majd mások (a magyarok) sorscsapásként fognak megélni.”

A Pravda cikkírójának megállapítása szerint “a szlovák-magyar kapcsolatok holtpontra” jutottak, s ebben még a diplomácia is meglehetősen vétlennek minősül, mert hogy “a problémák belső problémák. Gyurcsány túlságosan gyönge a magyar radikálisok megszelídítéséhez, Fico viszont Slota megszelídítéséhez erőtlen, Csáky pedig Durayt képtelen megszelídíteni, így aztán a mérkőzés állása 3:0 senki javára, vagy éppen Slota, Duray, vagy a gárdisták javára…” – írja a pozsonyi Pravda.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik