Nagyvilág

Újabb szankciókkal sújtja az USA Mianmart

Az Egyesült Államok újabb büntetőintézkedéseket vezet be Mianmarral szemben, miután a délkelet-ázsiai ország továbbra sem teljesíti a nemzetközi közösség elvárásait - jelentette be pénteken George Bush amerikai elnök.

E szerint Washington újabb mianmari vezetők pénzügyi javait fagyasztja be, és több mint tíz fővel kibővíti az utazási tilalommal sújtott hivatalos személyek listáját. Az elnök emellett utasította az amerikai kereskedelmi minisztériumot, hogy súlyosbítsa a Mianmarra kivetett exportkorlátozásokat.

“Szerzeteseket öltek meg, több ezer demokráciapárti tüntetőt letartóztattak. A burmai vezetők továbbra is dacolnak a világ jogos követelésével, hogy állítsák le (állampolgáraik) kegyetlen üldözését” – fogalmazott az amerikai elnök, felszólítva a mianmari katonai junta első számú szövetségesét, Kínát és a volt Burmával kereskedelmi kapcsolatot fenntartó Indiát, hogy tegyenek többet a diktatúra elszigetelése érdekében.

Washington immár másodszor szigorítja a mianmari katonai kormányzat ellen bevezetett büntetőintézkedéseket azóta, hogy a múlt hónapban az ázsiai országban régóta nem látott kiterjedésű ellenzéki megmozdulás bontakozott ki egy benzináremelés elleni tiltakozásból, és a tüntetéseken a mianmari vezetés szerint tíz, diplomaták és ellenzékiek szerint viszont ennél sokkal több ember életét vesztette, mert a rendfenntartó erők belelőttek a tömegbe. Az amerikai elnök a hét elején sürgette, hogy helyezzék “óriási nemzetközi nyomás” alá, és szigeteljék el a mianmari katonai vezetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik