Nagyvilág

Az EP-ről és az alkotmányról egyszerre szavazhat Románia

Akár két szavazásra is sor kerülhet november 25-én Romániában, a polgárok egyszerre választhatják meg európai parlamenti képviselőiket és vehetnek részt a választási rendszer módosításáról szóló népszavazáson, amelyet Traian Basescu államfő készül kiírni, ha addig nem születik meg az egyéni választókerületes rendszert bevezető törvény.

Basescu október 22-ig szabott határidőt a parlamentnek, hogy elküldje neki aláírásra az említett törvényt. Figyelmeztetett, hogy ellenkező esetben népszavazást ír ki e témában.

Az alkotmány szerint az államfőnek joga van referendumot kiírni országos jelentőségű ügyekben. A politikai erők nagy része ellentmondásosan viselkedett: szóban szinte mindenki támogatta a jelenlegi listás szavazási rendszer átalakítását egyéni választókerületes rendszerré, a háttérben azonban mintha sokan szándékosan ellene “játszottak” volna. Az elmúlt hónapokban az illetékes szakbizottságban húzták-halasztották a kérdés rendezését.

Ez a testület most is csak Basescu ultimátumának hatására fogadta el a törvénytervezetet. Ez viszont még nem jelenti azt, hogy a jogszabály az államelnök által megszabott határidőig meg is születik. Sőt, sokan egyenesen lehetetlennek tartják.

A nép megszavazná

Ha ez így van, akkor mindenképpen urnák elé szólítják az állampolgárokat, és szinte biztos, hogy a többség a választási reform mellett szavaz. Már csak azért is, mert Basescu a nép képviselőinek nagyobb felelősségvállalása érdekében szorgalmazta az egyéni választókörzetes rendszer bevezetését, ami a lakosság nagy részének nagyon tetszik.

A liberális Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök szerette volna elkerülni a kettős szavazást, azzal érvelve, hogy a politikai erők kevésbé fognak összpontosítani az országot érintő európai témákra, és inkább a belpolitikai viták irányába terelik az emberek figyelmét.

Burkoltan kampányolna Basescu

Valójában pártpolitikai szempontokról van szó. Megfigyelők szerint Basescu az általa támogatott Demokrata Párt (PD) pozícióit szeretné erősíteni. Ha népszavazást ír ki, maga is kampányolhat, növelve a demokraták népszerűségét.

Ebből a szempontból a PD-vel szembenálló minden párt ellenérdekelt a két választás összekapcsolásában. Nem sikerült azonban feloldani az ellentmondást: e politikusok “fáznak” ugyan egy esetleges november 25-i népszavazástól, mégis sokan közülük a törvény elfogadásának késleltetésével mindent megtettek érte.

Az RMDSZ veszthet a módosítással

Az elemzők szerint a román pártok nagy része ugyanis kevés olyan komoly politikus-jelöltet lenne képes felmutatni, akik az egyéni megmérettetés során is megállnák a helyüket. A liberálisokkal egy kormányban helyet foglaló Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) számára azért hátrányos az egyéni szavazókerületes rendszer, mert jelentősen csökkenhet parlamenti mandátumainak száma. Ennek ellenére támogatja a reformot, ha az megfelelő kompenzációs mechanizmus révén lehetővé tenné a kisebbségek, a kisebb pártok és közösségek számára is a bejutást.

Markó Béla, a szövetség elnöke mindenesetre jelezte: elvi okokból nem ért egyet a népszavazással, fölöslegesnek tartja azt, hisz nem kétséges, hogy a választók nagy többsége igennel szavaz majd.

Elvileg lehetséges kétféléről szavazni

Basescut látszik erősíteni e témában Hans-Gert Pötteringnek, az Európai Parlament (EP) elnökének bukaresti megnyilatkozása. Pöttering szerint az európai normák nem zárják ki a kétféle szavazás egyidejű megrendezését.

Tariceanu kormánya egy dolgot tehet: a törvénytervezetet “felelősségvállalással” terjeszti a parlament elé. E formula szerint a tervezetről vita nélkül szavaznak a honatyák. Ennek azonban az a kockázata, hogy az esetleges parlamenti elutasításba bele is bukhat a kormány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik