Nagyvilág

Visszatért Pakisztánba a száműzött Bhutto

Nyolcévi önkéntes száműzetés után megérkezett Pakisztánba csütörtökön Benazir Bhutto ellenzéki politikus asszony, egykori miniszterelnök. A pakisztáni elnök ejti a legerősebb pakisztáni vezető ellen felhozott korrupciós vádakat, és akár hatalommegosztás is történhet.

A Dubajból érkező politikus asszonyt több tízezer támogatója várta a karacsi repülőtéren. Bhutto a vezetése alatt álló Pakisztáni Néppárt (PPP) választási kampányát kívánja irányítani a jövő januárban esedékes általános választások előtt. A PPP a legerősebb ellenzéki erő a Pakisztánt jelenleg vezető Pervez Musarraf elnökkel szemben, ám a hatalom megosztásának lehetősége is fennáll a két politikus között.

Demokrácia vagy diktatúra

A Dubajból érkező politikus asszonyt több tízezer támogatója várta a karacsi repülőtéren. “Nagyon boldog vagyok, hogy visszatérhettem a hazámba, erről a napról álmodtam” – nyilatkozta könnyek között Bhuttó, miután gépe földet ért Pakisztánban. Bhutto a vezetése alatt álló Pakisztáni Néppárt (PPP) választási kampányát kívánja irányítani a jövő januárban esedékes általános választások előtt. Hazatérése előtt Dubajban az ellenzéki politikus kijelentette, hogy Pakisztán válaszút előtt áll: az egyik út demokráciához, a másik diktatúrához vezet.



Visszatért Pakisztánba a száműzött Bhutto 1

Benazir Bhutto a pakisztáni ellenzék szimbólumává vált (MTI/EPA)



A PPP a legerősebb ellenzéki erő a Pakisztánt jelenleg vezető Pervez Musarraf elnökkel szemben, ám a hatalom megosztása is elképzelhető a két politikus között. Musarraf október elején aláírta a megbékélésről szóló rendeletét, amely ejti a korrupciós visszaélések vádját Bhutto ellen, és megnyitja az utat a hatalom megosztásának lehetősége előtt.

Merénylettel fenyegették

Bhutto annak ellenére vállalta a visszatérést, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő több szélsőséges csoport öngyilkos merénylettel fenyegette meg a Nyugat-barát ellenzéki politikust. Védelmére a PPP soraiból egy ötezer “mártírból” álló kisebb “magánhadsereg” alakult, amelynek tagjai “készek meghalni” a volt kormányfőért. A tervek szerint Bhutto érkezése után híveivel a repülőtértől Muhammad Ali Dzsinnának, Pakisztán alapítójának mauzóleumáig vonul át a városon. A várhatóan 18 órás felvonulást páncélozott járművek és 20 ezer rendőr biztosítja Karacsiban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik