Nagyvilág

Putyin fegyverrel is megvédi az orosz olajat

Vlagyimir Putyin óva intett attól, hogy bárki rátegye a kezét más országok természeti kincseire, és bírálta az Egyesült Államok iraki háborúját. Az orosz elnök élő tv-adásban válaszolt a nézők kérdéseire.

„Hála Istennek Irak nem Oroszország” – jelentette ki az államfő, aki szerint az Egyesült Államok iraki beavatkozásának a célja az volt, hogy ellenőrzése alá vonja a közel-keleti ország olajtartalékait. „Egyes …politikusok fejében felmerülhet a gondolat, hogy megszerezzék az ellenőrzést a hatalmas mennyiségű orosz olaj, többek között Szibéria felett” – mondta. Látni, mi történik Irakban, ez a politika nem vezet eredményre – tette hozzá.



Putyin fegyverrel is megvédi az orosz olajat 1

Aki válaszol, Vlagyimir Putyin (forrás: MTI/EPA)



Putyin ugyanakkor egyetértett George Bush amerikai elnökkel, hogy Irakból csak akkor lehet kivonni a szövetséges erőket, ha az iraki vezetés már ura a helyzetnek és szavatolja a biztonságot az országban. Az államfő csütörtökön élő televíziós adásban, a Kremlben lévő tv-studióból válaszolt a nézők kérdéseire.


Fejlesztik az atomarzenált


Elmondta, hogy Oroszország jövőre még egy atom tengeralattjáró építésébe kezd, és 2012 és 2015 között ötödik generációs harci gépeket rendszeresítenek. Nemcsak a nukleáris atomerő fejlesztésének szentelnek figyelmet, a fegyverkezési program keretében 2015-ig a fegyveres erők minden ágát fejlesztik. Kiemelte: Oroszország, ha érdekeit figyelmen kívül hagyják, konkrét válaszlépéseket tesz az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeinek európai telepítésére. „Ezeket a lépéseket már előkészítették. Hogy mit hova telepítsenek, ez az orosz vezérkar szakértőinek a feladata” – mondta.


E kérdésben folynak egyeztetések, s a legutóbbi tárgyalások azt mutatják, hogy Washington elgondolkodott az orosz javaslatokon. Az orosz elnök egy további kérdésre azt válaszolta: létfontosságú, hogy szavatolják a biztonságot Oroszországban a közelgő választások idején és a folyamatosságot egy új elnök irányítása alatt. Jövőre új ember kerül majd a Kremlbe, rendkívül fontos azonban, hogy megőrizzék az állam fejlődésének eddigi irányát, és szavatolják az elmúlt években hozott döntések folyamatosságát.


Oroszországnak elegendő ereje van


Egy néző azt kérdezte, hogy mit szól Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter egyik mondatához, amely szerint „igazságtalanul tartoznak Szibéria természeti kincsei csak Oroszországhoz”. Putyin válaszában kijelentette: “ez a fajta politikai erotika, amely egyeseknek örömet szerez, aligha jár kedvező eredménnyel.

Az ilyen kijelentések is bizonyítják, hogy helyes úton jár Oroszország, amikor növeli védelmi képességét. Oroszországnak elegendő eszköze és ereje van ahhoz, hogy megvédje saját érdekeit otthon és más régiókban”. Az elnök ígéretet tett arra, hogy folytatja az orosz védelmi képesség erősítését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik