Külföld

Fico betegen is találkozik Gyurcsánnyal

admin
admin

2007. 10. 17. 07:45

Robert Fico szlovák kormányfő kedden betegség miatt lemondta aznapi hivatalos programját, de az uniós országok miniszterelnökeinek lisszaboni csúcstalálkozójára elmegy, és találkozik Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel.

Fico utazásának hírét a szóvivője, Silvia Glendová jelentette be és megerősítette, hogy a magyar-szlovák viszony normalizálását célzó miniszterelnöki megbeszélésnek is szerét ejtik.

Korábban tudni lehetett, hogy Fico a tervezett lisszaboni megbeszélésén egyeztetni szeretné Gyurcsány Ferenc hivatalos szlovákiai látogatásának időpontját, mivel a múlt héten hivatalosan is meghívta magyar kollégáját Szlovákiába. Jelezte: arra vár, hogy Gyurcsány időpontot adjon.

Brüsszelből kiszivárgott múlt heti értesülés szerint kettejük találkozóját, mi több, találkozó-sorozatát – a megromlott magyar-szlovák viszonyban jelenlevő feszültséget oldandó szándékkal – az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) szorgalmazza. Részben azért, hogy segítse enyhíteni a Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) helyzetét. A vezető szlovák kormánypártnak több mint egy éve nincs helye az európai szocialisták soraiban, mert tavaly nyáron, kormánya megalakításakor koalícióra lépett a szélsőséges nacionalizmusa miatt Európában szalonképtelennek minősülő Szlovák Nemzeti Párttal (SNS).

Ennek vezetőjétől, Ján Slotától Fico azóta sem hajlandó elhatárolódni, pedig Slota azóta is rendre sorjázza durva magyarellenes kijelentéseit, a szlovák parlamentben pedig szeptember 20-án olyan határozatot fogadtatott el, amely érinthetetlennek mondja ki a szlovákiai magyarok és németek II. világháború utáni jogfosztását, a kitelepítéseket és a vagyonelkobzásokat a kollektív bűnösség elve alapján törvényesítő Benes-dekrétumokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.