Nagyvilág

Benes miatt kapott össze a cseh és a bajor kormányfő

A Benes-dekrétumokkal kapcsolatos vita miatt nem hajlandó találkozni az új bajor miniszterelnökkel Mirek Topolánek cseh kormányfő - közölték Münchenben.

A találkozóra Günther Beckstein bajor kormányfő tett javaslatot, mivel szerda este Münchenben Európa-bajnoki labdarúgó selejtezőt vív egymással a német és a cseh válogatott. Beckstein úgy vélte: egy futballmérkőzés keretében kötetlenebbül tudnának eszmecserét folytatni az egykori Csehszlovákiából kitelepített szudétanémetek miatt kialakult feszültségekről. Topolánek azonban nemet mondott.


Régi probléma

A hírhedt Benes-dekrétumok képezték az alapját annak, hogy közvetlenül a második világháború után németek és magyarok milliói váltak politikailag és gazdaságilag jogfosztottá. Kollektív bűnösnek nyilvánítva kitelepítették őket az egykori Csehszlovákiából. A mintegy hárommillió szudétanémet zöme a mai Németország déli részén telepedett le.

Beckstein elődje, Edmund Stoiber csaknem másfél évtizedes miniszterelnöksége idején mindvégig élesen elítélte a Benes-dekrétumokat, s bírálta a cseh hatóságokat, amiért nem helyezte azokat hatályon kívül. Stoiber épp ezért hivatali ideje alatt egy ízben sem volt hajlandó ellátogatni Prágába. Az újdonsült bajor miniszterelnök már korábban is világossá tette, hogy a szudétanémetek ügyében teljes mértékben elődjének álláspontját vallja.


Nyitott sebek

Még tartományi belügyminiszterként járt a cseh fővárosban, s találkozott Topolánekkel is, aki előtt hangsúlyozta: a Benes-dekrétumok még mindig nyitott sebet jelentenek, amelyet mindenképp be kell gyógyítani. Ennek ellenére, kormányfői beiktatását követő egyik nyilatkozatában kijelentette, hogy Csehországgal jószomszédi kapcsolatokra törekszik, s ehhez elengedhetetlenek a tárgyalások.

Ezt célozta a Topolánekhez intézett meghívás, miután Münchenben is ismert, hogy a cseh kormányfő nagy futballrajongó. A prágai kormány vezetője azonban elutasította találkozót. Az ügy pikantériája, hogy értesülések szerint az elutasítás ellenére Topolánek elutazik Münchenbe. Külpolitikai szóvivője szerint azonban csakis magánemberként, s csakis az esti mérkőzésre. S semmifajta hivatalos találkozóra nem hajlandó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik