Külföld

Muszlim tiltakozásra félbeszakad a jeruzsálemi ásatás

admin
admin

2007. 10. 15. 11:39

Elhalasztják az izraeliek a muszlimok tiltakozását kiváltó ásatások újrakezdését a jeruzsálemi Templomhegyen – jelentette be hétfőn az izraeli kulturális minisztérium.

Gáleb Madzsadle tárcavezető az izraeli közszolgálati rádióban kifejtette: a februárban megkezdett munkálatok folytatása kedvezőtlen légkört teremtene a palesztinokkal való békekötés szempontjából. „Elhalasztjuk a döntést, amíg a kormány nem hoz határozatot az ügyben” – közölte. „El kell kerülnünk, hogy a politikai ellentét vallási konfliktussá fajuljon” – tette még hozzá.

Előzőleg, vasárnap az üggyel foglalkozó tárcaközi bizottság még a Mórok kapujához tervezett gyalogosfeljáró építésének és az ezzel együtt járó régészeti feltárásnak az újrakezdése mellett döntött. Madzsadle levélben kérte Ehud Olmert kormányfő kabinetjét, hogy vizsgálja meg a miniszteri testület határozatát.

A kulturális tárcavezető a levélben hangsúlyozta, hogy az ásatások folytatása olyan problémákat okozhat, amelyek veszélybe sodorhatják a novemberben az Egyesült Államokban tartandó Közel-Kelet-konferencia sikerét.

Izrael még februárban kezdte meg, de júniusban leállította a feljáró építését. A palesztinok hevesen tiltakoztak a munkálatok ellen, amelyekkel aggodalmaik szerint Izrael szándékosan veszélyezteti a Templomhegyen elterülő Mecsetek terének, azon belül is a közelben álló al-Aksza mecsetnek a talapzatát. A mecset az iszlám harmadik legszentebb helye, s a palesztinok szerint Izraelnek nincs joga a környékén átépítést végezni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.