Nagyvilág

Merkel megvédi Izraelt Iránnal szemben

Teheránnak további szankciókkal kell számolnia, amennyiben nem hagy fel atomprogramjával. Teherán fenyegetést jelent Izrael biztonságára, amit Németország vezetőjeként semmilyen körülmények között nem nézhetek tétlenül – jelentette ki a kancellár a Die Welt című lapnak adott nyilatkozatában.

Irán fenyegeti a térséget, fenyegeti Európát, s fenyegeti a világot – mondta a német kancellár hozzáfűzve, hogy a konfliktus tárgyalások útján történő megoldása mellett van. Az iráni fenyegetést azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül – jelentette ki Merkel, utalva arra: amennyiben Teheránt nem sikerül engedményekre kényszeríteni, már a közeli jövőben az ENSZ által korábban életbe léptetett szankciók szigorítására van szükség.

Keményebb hangvétel

Berlini megfigyelők a kancellár nyilatkozatával kapcsolatban felhívták a figyelmet arra: a korábbinál határozottabb német állásfoglalás azon a napon látott napvilágot, amikor Angela Merkel tárgyalásokat kezdett Vlagyimir Putyin orosz államfővel, aki az Iránnal szembeni keményebb fellépés egyik fő ellenzője. A teheráni atomválság az egyik meghatározó téma Merkel és Putyin wiesbadeni konzultációin.

Merkel Afganisztánnal kapcsolatban örömét fejezte ki a fölött, hogy a Bundestag (a német parlament alsóháza) a közelmúltban nagy többséggel a nemzetközi békefenntartásban való német szerepvállalás meghosszabbítása mellett döntött. Hangsúlyozta, hogy Németország, a korábban létrejött nemzetközi megállapodásnak megfelelően, az északi körzetekben a békefenntartásban, illetve az újjáépítésben közreműködik, s – mint utalt rá – ezen a déli körzetek fokozottabb fenyegetettsége ellenére sem kíván változtatni .

„Iszlámizálódik” Németország?

Egyéb kérdésekről szólva a kancellár a többi között szembeszállt azokkal az aggodalmakkal, amelyek szerint Németország a muzulmán bevándorlók magas száma, s az iszlám vallásra áttérő németek számának növekedése miatt „iszlamizálódna.”

Ezzel összefüggésben hangsúlyozta a tolerancia és a kölcsönös tisztelet szükségességét, ugyanakkor hozzátette: „határozottan kell fellépnünk akkor, ha velünk szemben nem tanúsítanak toleranciát”. „Ragaszkodnunk kell a számunkra fontos értékekhez” – jelentette ki a kancellár, aki kiállt a különböző kultúrák közötti párbeszéd folytatása mellett is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik