Külföld

A fenyegetések ellenére mégis elutazik Iránba Putyin

admin
admin

2007. 10. 15. 16:37

Az ellene tervezett állítólagos merénylet hírét figyelmen kívül hagyva, az eredeti terveknek megfelelően elutazik Iránba Vlagyimir Putyin.

“Ha minden ilyen jellegű fenyegetést komolyan vennék, saját házamat sem hagyhatnám el” – jelentette ki újságírók előtt az orosz elnök hétfőn Wiesbadenben, a német-orosz kormánykonzultációkat követő közös sajtókonferencián. Közölve, Németországból egyenesen Teheránba utazik. Putyin utalt arra, hogy a látogatást régóta tervezik, s a terven nem kíván változtatni. “Hasonló fenyegetéseket gyakran kapok” – hangoztatta az állítólagos teheráni merénylet hírével kapcsolatban.


Észak-Korea a példa


Az elnök – aki a német-orosz kormánykonzultációk keretében hétfőn egyebek közt külpolitikai kérdésekről tárgyalt vendéglátójával, Angela Merkel német kancellárral – hangsúlyozta, hogy az iráni atomválságra békés megoldást kell találni. A békés rendezéshez – mint hangoztatta – türelemre és kitartásra, de mindenekelőtt párbeszédre van szükség, s ezt célozza az iráni vezetőkkel, mindenekelőtt Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökkel tervezett találkozója.


Putyin szerint jó példát kínál Észak-Korea. Az elnök emlékeztetett arra, hogy a hosszú válság után türelemmel és tárgyalásokkal előrelépést lehetett elérni a phenjani atomprogram ügyében. Annak a nézetnek adott hangot, hogy a nyugati országoknak nem kell tartaniuk az iráni vezetéstől.Több kérdésrõl is egyeztettek (fotó: MTI/EPA)


Koszovó és Putyin jövője


A külpolitikai kérdések sorában az orosz elnök és a német kancellár érintette az Egyesült Államok tervezett közép-európai rakétatelepítését, illetve az ezzel kapcsolatban Moszkva és Washington között kialakult feszültséget. A tárgyalásokon szó volt még Koszovóról, ezzel kapcsolatban azonban sem az orosz elnök, sem vendéglátója nem említett részleteket. Putyin a sajtóértekezleten nyitva hagyta saját politikai jövőjének kérdését. Hangoztatta ugyan, hogy az orosz alkotmány szellemét és betűjét szigorúan betartják, de nem zárta ki, hogy a jövőben is részt vesz az ország politikai életében.


Politkovszkajáról hallgatott


A kétoldalú kapcsolatokról szólva mind az orosz elnök, mind a német kancellár az együttműködés további erősítése mellett állt ki. Mindketten kiálltak a Balti-tenger mélyén, Viborgtól a német partokig húzódó gázvezeték terve mellett. A német-orosz vezetéken keresztül Oroszország a Baltikumot és Lengyelországot kikerülve szállítana gázt Nyugat-Európába.


A sajtókonferencián Putyin elutasította a meggyilkolt orosz újságírónő, Anna Politkovszkaja ügyének kezelésével kapcsolatos nyugati bírálatokat. Ezúttal is azt hangoztatta, hogy az illetékes ügyészség szinte teljes mértékben felderítette Politkovszkaja egy évvel ezelőtti meggyilkolását, hozzáfűzve, hogy egyedül a megbízó személye nem világos még.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.