Nagyvilág

A fenyegetések ellenére mégis elutazik Iránba Putyin

Az ellene tervezett állítólagos merénylet hírét figyelmen kívül hagyva, az eredeti terveknek megfelelően elutazik Iránba Vlagyimir Putyin.

“Ha minden ilyen jellegű fenyegetést komolyan vennék, saját házamat sem hagyhatnám el” – jelentette ki újságírók előtt az orosz elnök hétfőn Wiesbadenben, a német-orosz kormánykonzultációkat követő közös sajtókonferencián. Közölve, Németországból egyenesen Teheránba utazik. Putyin utalt arra, hogy a látogatást régóta tervezik, s a terven nem kíván változtatni. “Hasonló fenyegetéseket gyakran kapok” – hangoztatta az állítólagos teheráni merénylet hírével kapcsolatban.


Észak-Korea a példa


Az elnök – aki a német-orosz kormánykonzultációk keretében hétfőn egyebek közt külpolitikai kérdésekről tárgyalt vendéglátójával, Angela Merkel német kancellárral – hangsúlyozta, hogy az iráni atomválságra békés megoldást kell találni. A békés rendezéshez – mint hangoztatta – türelemre és kitartásra, de mindenekelőtt párbeszédre van szükség, s ezt célozza az iráni vezetőkkel, mindenekelőtt Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökkel tervezett találkozója.


Putyin szerint jó példát kínál Észak-Korea. Az elnök emlékeztetett arra, hogy a hosszú válság után türelemmel és tárgyalásokkal előrelépést lehetett elérni a phenjani atomprogram ügyében. Annak a nézetnek adott hangot, hogy a nyugati országoknak nem kell tartaniuk az iráni vezetéstől.



A fenyegetések ellenére mégis elutazik Iránba Putyin 1

Több kérdésrõl is egyeztettek (fotó: MTI/EPA)


Koszovó és Putyin jövője


A külpolitikai kérdések sorában az orosz elnök és a német kancellár érintette az Egyesült Államok tervezett közép-európai rakétatelepítését, illetve az ezzel kapcsolatban Moszkva és Washington között kialakult feszültséget. A tárgyalásokon szó volt még Koszovóról, ezzel kapcsolatban azonban sem az orosz elnök, sem vendéglátója nem említett részleteket. Putyin a sajtóértekezleten nyitva hagyta saját politikai jövőjének kérdését. Hangoztatta ugyan, hogy az orosz alkotmány szellemét és betűjét szigorúan betartják, de nem zárta ki, hogy a jövőben is részt vesz az ország politikai életében.


Politkovszkajáról hallgatott


A kétoldalú kapcsolatokról szólva mind az orosz elnök, mind a német kancellár az együttműködés további erősítése mellett állt ki. Mindketten kiálltak a Balti-tenger mélyén, Viborgtól a német partokig húzódó gázvezeték terve mellett. A német-orosz vezetéken keresztül Oroszország a Baltikumot és Lengyelországot kikerülve szállítana gázt Nyugat-Európába.


A sajtókonferencián Putyin elutasította a meggyilkolt orosz újságírónő, Anna Politkovszkaja ügyének kezelésével kapcsolatos nyugati bírálatokat. Ezúttal is azt hangoztatta, hogy az illetékes ügyészség szinte teljes mértékben felderítette Politkovszkaja egy évvel ezelőtti meggyilkolását, hozzáfűzve, hogy egyedül a megbízó személye nem világos még.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik