Külföld

Egymillió laptopot kapnak az orosz diákok

admin
admin

2007. 10. 15. 19:17

A tajvani Asustek cég példátlan szerződés megkötésére készül: öt év alatt egymillió nagyon olcsó laptopot szállít Oroszországba, az orosz iskolák számára, s a vásárló - amint a Kommerszant című lap kiderítette - a dúsgazdag Oleg Gyeripaszka Volnoje Gyelo alapítványa.

Az alapítvány, amely Gyeripaszka cégeinek adományaiból és a milliárdos magánvagyonából táplálkozik – s amelynek nevét úgy is lehet magyarra fordítani: Azt csinálok, amit akarok – évi 200 millió rubelt költ az Oroszország templomai című programra, és számos más jótékony célú projektre, de az ezekre fordított összegeket nem teszi nyilvánossá. Most pedig öt év alatt egymillió darab laptopot vásárol összesen mintegy 200 millió dollárért.

Az EEE RS 700 típusú laptopot az alapítvány darabonként 199 dollárért kapja, nyugaton az ára 260 dollár lesz, amikor majd október végén megjelenik a világpiacon. Az első széria a tervek szerint mindössze tízezer darabból áll majd, s idén az egész EEE RS sorozatból, amelynek a 700-as a legolcsóbb darabja – mintegy 200-300 ezer darabot szándékoznak gyártani

Moszkvai szakemberek úgy nyilatkoztak: nemigen érthető, mennyit kereshet az Asustek a 199 dolláros áron – amelyet csakis a legnagyobb vásárlóknak felkínált árként határozott meg, de a jelek szerint a darabonként csekély jövedelmet a hatalmas darabszám teszi vonzóvá.

Noha a tárgyalásokon részt vettek az orosz kormány és az Intel képviselői is, szakértők szerint ez az első eset, hogy ilyen léptékű oktatási projektet kizárólag magántőkéből finanszíroznak.

Oleg Gyeripaszka a Forbes magazin szerint jelenleg a világ 40. leggazdagabb embere, vagyonát 13,5 milliárd dollárra becsülik: legfőbb tevékenységi területe az alumíniumipar, de van többek között repülőgépgyára, az övé az Ingoszsztrah orosz biztosító, és ő vásárolja meg – bár egyelőre nem világos, hogy a Basic Element elnevezésű holdingja számára-e – a Rusznyeft kőolajipari konszernt, amelynek elnöke és főrészvényese a rá nehezedő nyomás miatt a nyáron távozott tisztségéből.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.