Külföld

Szlovák kritika Clintonnak

admin
admin

2007. 10. 14. 13:54

Ivan Gasparovic szlovák államfőt saját elmondása szerint meglepte, hogy az Egyesült Államok volt elnöke a napokban Budapesten "tudatlanságát és hozzá nem értését bizonyítva", avatatlanul mondott kisebbségpárti véleményt a Benes-dekrétumokról.

Hírügynökségi ismertetésekre hivatkozva a SME című szlovák liberális polgári napilap vasárnap a honlapján számolt be arról, hogy Gasparovic szombaton a szlovák közszolgálati rádió vendégeként megnyilatkozva azt mondta: “A volt amerikai elnök, Clinton kijelentéseit olvasva meglepődtem”. Amit Clinton Budapesten mondott, azzal “csak a saját tudatlanságát” és azt bizonyította, hogy “az igazság ismerete híján képtelen megítélni a viszonyokat.” A szlovák államfő úgy látja: “Módfelett veszélyes, ha ilyen emberek mondanak véleményt”.


Gasparovic szerint ezzel szemben Robert Fico szlovák kormányfőnek van igaza, aki a Benes-dekrétumok kérdésének megnyitását szorgalmazó Magyar Koalíció Pártját (MKP) tartja a magyar-szlovák szomszédviszony megrontójának. Az államfő a rádióbeszélgetésben azt is helytelenítette, hogy az MKP-t ebben a törekvésében magyarországi politikusok is támogatták.


Ivan Gasparovic arról is beszélt, vajon 2004-es hivatalba lépése óta miért nem tett még hivatalos látogatást Magyarországon. “Amikor az elnök urat Magyarországon megválasztották, én azonnal hivatalos látogatásra hívtam meg, s ez teljesült is. A magyar féltől azonban azóta sem jött hivatalos meghívás, s ha jönne, én nagyon szívesen mennék” Magyarországra.


Sólyom csak telefnált?


A rádió munkatársa visszakérdezett, mondván: tudomása szerint a szlovák elnöknek van egy Magyarországra szóló hivatalos meghívása. Válaszul Gasparovic azt mondta, hogy egy hivatalos meghívásnak megvannak a protokoll szerinti előírásai, és korántsem elegendő csupán felvenni a telefont, és azt mondani, hogy “László vagyok, Iván gyere!”


Elemzők emlékeztetnek arra, hogy első hivatalos látogatása idején Sólyom is hivatalos viszontlátogatásra hívta meg szlovák kollégáját, akivel időközben szlovák és magyar, de más területen is többször találkozott, s hogy Gasparovic is tett nem hivatalos magánlátogatást a magyarországi szlovák közösségnél. Ellenben amikor Sólyom László október 2-án magánlátogatáson járt Révkomáromban, a szlovák politikai vezetők – köztük az államfő is – felemelték a szavukat, mi több, Robert Fico kormányfő azzal fenyegette meg a magyar elnököt, hogy ha még egyszer ilyen, a protokollnak ellentmondó szabálytalanságot követ el, akkor akár ki is tilthatják Szlovákiából.


vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.