Nagyvilág

Putyin életére törnek Teheránban?

Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen hitelt érdemlő titkosszolgálati forrás szerint Teheránban merénylet készül - jelentette vasárnap az Interfax hírügynökség.

Az állítást a közlő szerint több külföldi forrás is jelezte azzal, hogy e célra több öngyilkos merénylőkből álló csoportot is felkészítettek.
Putyin egyik munkatársa az Interfaxnak nem volt hajlandó kommentárt fűzni a hírhez, csak annyit mondott, hogy az információt jelentették az elnöknek. Vlagyimir Putyin orosz államfő sajtószolgálata szintén nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy az államfő elmegy-e a korábban kitűzött időpontban Iránba.


Az orosz elnök keddre tervezi teheráni látogatását, hivatalosan a Kaszpi-tenger menti államok csúcstalálkozójának keretében.

Oroszország jó kapcsolatokat ápol Iránnal, és ellenzi a Teherán elleni diplomáciai büntető intézkedéseket, amelyeket a Nyugat akar foganatosítani, hogy megfékezze Irán nukleáris ambícióit.

Az iráni külügyminisztérium szóvivője, Mohammad Ali Hosseini tagadta, hogy bármilyen merénylet előkészületben lenne, és az értesülést az Irán ellenségei által terjesztett dezinformációnak nevezte – írja a The New York Times. Az efféle híresztelések teljesen alaptalanok és összhangban vannak azokkal a törekvésekkel, melyek az Oroszország és Irán közti kapcsolatok megrontására irányulnak – nyilatkozta Hosseini.

Putyin lesz az első a Kreml vezetői közül, aki Sztálin 1943-as látogatása óta Iránba utazik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik