Külföld

Német bírálat Moszkvának

admin
admin

2007. 10. 14. 15:17

Bírálták a demokrácia és a sajtószabadság oroszországi helyzetét a Wiesbadenben zajló, úgynevezett Szentpétervári Párbeszéd nevű fórum német felszólalói vasárnap.

A tanácskozás munkájában a két ország politikai, gazdasági, tudományos, valamint kulturális életének több mint kétszáz képviselője vesz részt, a delegációkat Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő és Lothar de Maiziére, utolsó keletnémet miniszterelnök vezeti. Értesülések szerint az orosz küldöttek visszautasították a német bírálatokat, hangoztatva mindenekelőtt, hogy nem rosszabbodott az oroszországi demokrácia helyzete.


Előzőleg a Németországban nagy tekintélynek örvendő Gorbacsov azt kifogásolta, hogy az Európai Unión belül általánosságban nagy a bizalmatlanság országával szemben. Az egykori Szovjetunió utolsó elnöke annak a nézetnek adott hangot, hogy az unió több tagállamában nem ismerik Oroszországot, s egyebek között ez a magyarázata a “sok felelőtlen nyilatkozatnak.” Gorbacsov szerint új alapokra kell helyezni az EU és Oroszország együttműködését.


A Szentpétervári Párbeszéd immár 2001 óta zajlik a két ország képviselői között. Az első ilyen jellegű tanácskozást Vlagyimir Putyin orosz elnök és Gerhard Schröder akkori német kancellár javaslatára 2001 áprilisában a Néva parti városban tartották azzal a céllal, hogy az együttműködést a lehető legtöbb területre kiterjesszék, s a két ország a hivatalos kormánypolitikán kívül is megismerje egymást.


A váltakozó helyszínnel, ezúttal a németországi Wiesbadenben zajló fórum munkájába hétfőn bekapcsolódik Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német kancellár. Putyin már vasárnap este megérkezik a hesseni városba, ahol az ugyancsak rendszeres kormánykonzultációk keretében, vezető miniszterek társaságában azonnal tárgyalóasztalhoz ül német vendéglátójával.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.