Nagyvilág

Merkel jó viszonyt szeretne Putyinnal

Az Oroszországgal való stratégiai partneri viszony szükségességét hangsúlyozta szombaton Angela Merkel kancellár.

Szokásos hétvégi videoüzenetében a kancellár Berlin és Moszkva viszonyával foglalkozott annak kapcsán, hogy vasárnap Németországba látogat Vlagyimir Putyin orosz elnök. Merkel annak a nézetnek adott hangot, hogy a két ország érdekei számos területen közösek, a fennálló nézeteltéréseket pedig – mint fogalmazott – a legmagasabb szinten nyíltan meg kell vitatni. A kancellár hangsúlyozta, hogy stratégiai partneri viszonyra, illetve minden téren jó kapcsolatokra törekszik Oroszországgal.

Utalt arra, hogy Putyin államfővel vasárnap este a kétoldalú kapcsolatokról, illetve nemzetközi kérdésekről kíván tárgyalni, s ez utóbbiak között első helyen Iránt, Koszovó jövőjét és általánosságban a balkáni helyzetet említette. A kétoldalú viszony vitás kérdéseit Merkel nem részletezte, de értesülések szerint a kancellár ezek sorában a sajtószabadság, valamint az emberi jogok helyzetét, továbbá a civil szervezetek tevékenységét kívánja felvetni. Putyin a rendszeres német-orosz kormánykonzultációk keretében érkezik ugyancsak Wiesbadenbe.

A német kancellár és az orosz elnök – a két kormány vezető minisztereinek társaságában – utoljára, hasonló keretek között 2006 áprilisában, a szibériai Tomszkban találkozott. Német diplomáciai körök korábban jelezték: a leköszönő orosz államfőtől tájékoztatást várnak a jövővel kapcsolatos elképzeléseiről, különös tekintettel a közelmúltban nyilvánosságra hozott miniszterelnöki ambícióira.

Vlagyimir Putyin és Angela Merkel a tervek szerint hétfőn kapcsolódik be a Petervári Párbeszéd fórumának munkájába. A mostani immár a hetedik ilyen jellegű találkozó, a két ország delegációját Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök és Lothar de Maiziére, az utolsó keletnémet miniszterelnök vezeti. A fórum létrehozását 2001-ben Vlagyimir Putyin és az akkori német kancellár, Gerhard Schröder kezdeményezte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik