Külföld

Gasparovic újra előhozta Bős-Nagymarost

admin
admin

2007. 10. 13. 08:50

A szlovák elnök azt a reményét fejezte ki pénteken, hogy Magyarország belátja: a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer építését be kell fejezni.

Ivan Gasparovic erről bősi (Gabcikovo) látogatásán beszélt, amikor megtekintette a szlovák oldalon elkészült létesítményeket. Az elnök szerint “noha már Magyarország is megérti, hogy az erőmű jó dolog, arra is szükség van, hogy az ország szóban és politikájában is elismerje: az építkezést be kell fejezni” – mondta. Gasparovic szerint a létesítmény gazdasági szempontból nagyon előnyös, s tagadhatatlan az is, hogy árvízvédelmi gátként szolgál nem csak Szlovákia, de Magyarország számára is.

Az építkezés előtt elterjedt negatív előrejelzésekből semmi sem következett be, a környezet nem károsult, műszaki veszélyek sincsenek – mondta a szlovák államfő.

A Duna 1992-es elterelése után Magyarország és Szlovákia kölcsönösen nemzetközi szerződések megsértésével vádolta egymást. A felek 1993 áprilisában a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordultak igazságért. Magyarország a Duna elterelését, Szlovákia az 1977-ben kötött vízlépcsőszerződés felmondását terjesztette fő sérelemként a bíróság elé.

A hágai Nemzetközi Bíróság 1997 szeptemberében tett igazságot az országok közti vitában. Az ítélet szerint mind a folyó elterelése, mind a vízlépcsőszerződés felmondása jogtalan cselekmény volt. Az ítélet körvonalazta az egymásnak teendő engedményeket: Szlovákiának tudomásul kell vennie, hogy a nagymarosi vízlépcső már nem épül meg, Magyarországnak pedig azt, hogy a bősi erőmű tovább működik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.