Külföld

Egy tábornok szerint Irak „vég nélküli rémálom”

admin
admin

2007. 10. 13. 08:37

"Vég nélküli rémálomnak" tartja az Egyesült Államok iraki szerepvállalását a koalíciós haderő egykori parancsnoka.

Ricardo Sanchez nyugalmazott altábornagy – aki 2003 júniusától egy éven át irányította az arab országba vezényelt csapatokat – pénteken kijelentette: Szaddám Huszein volt diktátor hatalmának megdöntése után egy sor politikai és katonai tévedés vezetett a mai felkeléshez. Lesújtó véleménye szerint a George Bush amerikai elnök által idén meghirdetett “hullámverés” hadművelet – amelynek során 30 ezer fővel növelték meg a csapatok létszámát – “kétségbeesett kísérlet” az elmúlt évek hibás politikájának helyrehozására.

Sanchez a virginiai Arlingtonban újságíróknak sorolta: hiba volt feloszlatni a Szaddám Huszein-korszak hadseregét, mellőzni a törzsi vezetőkkel való kapcsolatok megerősítését és késlekedni a polgári kormány létrehozásával.

“Amerika kétségkívül egy vég nélküli rémálmot él át” – fogalmazott a nyugalmazott tábornok, aki nem nevezett meg felelősöket, de nyilvánvalóan a Fehér Ház politikáját hibáztatta és a Pentagont, amiért nem tudott szembeszállni a téves lépésekkel.

Sanchez nem csak a múltban lát hibákat, a jelenlegi amerikai stratégiáról is borúlátó a véleménye: szerinte a szélsőséges erők visszaszorítását célzó műveletek eredményei nem lehetnek tartósak, ugyanakkor a teljes csapatkivonás sem megoldás.

“Az amerikai hadsereg egy kormányozhatatlan helyzet kellős közepén van (…) csak egy lehetőség van, folytatni az erőfeszítéseket Irakban” – összegezte véleményét a nyugalmazott altábornagy.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.