Nagyvilág

Róma vétót fontolgat

Olaszország fontolóra vette, hogy vétót emel az Európai Parlament mandátumainak új elosztása ellen, amely szerint 2009-től hattal kevesebb itáliai képviselő kapna mandátumot.

A kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogy hivatalos formában nemet mondjon az EP-képviselői helyek új rendjére az uniós állam- és kormányfők jövő heti lisszaboni értekezletén – áll egy kormányzati dokumentumban. Róma számára elfogadhatatlan az új rend, amely a korábbinál hattal kevesebb mandátumot irányoz elő Olaszországnak.

A nagy többséggel megszavazott új felosztás értelmében – amely a 2009. évi EP-választások után lép életbe – az uniós tagállamok többsége a jelenleginél kevesebb képviselőt küldhet majd Strasbourgba. Négy állam mandátumainak a száma minimális mértékben emelkedni fog, míg hat ország esetében változatlan marad az EP-képviselők száma.

Olaszországnak, amely jelenleg 78 képviselői hellyel rendelkezik, 2009-től kezdve be kellene érnie 72-vel. Ugyanakkor a hasonló lélekszámú Nagy-Britanniának és Franciaországnak, amelyek ma szintén 78 képviselőt delegálnak az Európai Parlamentbe, a jövőben 73, illetve 74 mandátuma lenne. E két országot tehát kevésbé sújtaná az új „ülésrend”. Alkalmasint erre céloz a római kormányközlemény, amely szerint „az EP-helyekről szóló határozat nem kiérlelt”.

Róma főként azt kifogásolja, hogy a mandátumok számának meghatározásakor az EP az adott ország lakosságának lélekszámából indult ki ahelyett, hogy az állampolgárok számát venné alapul. Ebben az esetben a külföldön élő olaszokat is tekintetbe kellene venni. „Ez utóbbi olyan megoldást eredményezne, amely nem ártana nekünk” – fogalmazott Romano Prodi olasz miniszterelnök. A római elképzelést azonban az EP korábban elvetette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik