Nagyvilág

Klímaharcosok kapták a Nobel-békedíjat

Al Gore volt amerikai alelnök és az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága (IPCC) kapja megosztva az idei Nobel-békedíjat – jelentették be pénteken Oslóban.

A kitüntetéssel a norvég parlament által kinevezett független Nobel-békedíj Bizottság azokat az erőfeszítéseiket ismerte el, amelyeket Gore és az IPCC az emberiség okozta éghajlatváltozással kapcsolatos ismeretek terjesztése, illetve a klímaváltozás elleni harchoz szükséges intézkedések megalapozása érdekében tettek.


„Valószínűleg ő az a személyiség, aki egyénileg a legtöbbet tette azért, hogy világszerte nagyobb megértés alakuljon ki a szükséges intézkedések ügyében” – áll a bizottság indoklásában Al Gore személyére vonatkozóan. „Az IPCC egy egyre jobban alátámasztott konszenzust alakított ki az emberi tevékenységek és a globális felmelegedés közötti összefüggés kérdésében”.



Klímaharcosok kapták a Nobel-békedíjat 1

Al Gore a klímaváltozás elleni harc fő aktivistája (fotó: MTI)


Bill Clinton egykori alelnöke, a 2000. évi amerikai elnökválasztás vesztes demokrata párti jelöltje, a ma 59 éves Al Gore egyebek közt a Kellemetlen igazság (An Inconvenient Truth) című sikeres (és kétszeres Oscar-díjas) dokumentumfilmjével, és a témában tartott előadásaival járult hozzá a klímaváltozás kérdéseinek nagy nyilvánosság elé tárásához. Az ENSZ 1988-ban létrehozott Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága, amely 130 ország két és fél ezer szakértőjét tömöríti, idén több olyan jelentést is kiadott, amely az emberi tevékenységet okolja az éghajlatváltozásokért, köztük az egyre gyakoribb hőhullámokért és árvizekért.


Tavaly a díjat megosztva a bangladesi Muhammed Junusz közgazdász és az általa vezetett, mikrohitelező Grameen Bank kapta.


A békedíj az egyetlen, amelyet nem a svéd alapító, Alfred Nobel hazájában, hanem Norvégiában, Oslóban adnak át. Ennek magyarázata, hogy az alapító halálakor a két mai ország még egy államot alkotott, s Nobel végrendeletében úgy rendelkezett, hogy a Nobel-békedíjat norvég bizottság ítélje oda; a hagyomány Norvégia 1905-ös függetlenné válása után is fennmaradt. A díjat odaítélő bizottság a norvég parlament, a storting által kinevezett öt tagból áll, de függetlenül tevékenykedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik