Nagyvilág

Egymillió eurós vérdíj Ratko Mladicra

Egymillió eurót kap a belgrádi kormánytól az, aki a háborús bűnösnek tartott Ratko Mladic boszniai szerb tábornok elfogásához vezető információval szolgál - döntötte el a szerb Nemzetbiztonsági Tanács.

Mint Rasim Ljajic miniszter, a délszláv háborúk bűnöseit üldöző hágai Nemzetközi Törvényszékkel folytatott együttműködésért felelős szerb bizottság vezetője pénteken bejelentette, még két személy fejére tűztek ki vérdíjat, egyenként 250 ezer eurót: Goran Hadzic egykori horvátországi szerb vezető és Stojan Zupljanin – aki az 1992 és 1995 között lezajlott véres boszniai háború idején a helyi szerb rendőrség parancsnoka volt – kézre kerítéséért jár negyedmillió.

A Mladic után a második legkeresettebbnek számító, háborús bűnökkel vádolt személyért, Radovan Karadzicért Belgrád hivatalosan nem ajánl semmit, mert a néhai boszniai szerb állam, a Krajina vezetője nem szerb állampolgár, s Belgrád határozottan tagadja, hogy szerb területen bujkál. Ezt egyébként Mladicról sem mondja Belgrád, azt viszont nem tagadhatja, hogy a Hága által nagyon keresett tábornok még pár éve is a belgrádi védelmi minisztériumtól kapta a fizetését, amelyet természetesen valaki más vett fel helyette.

A szerb ajánlat eltörpül az Egyesült Államoké mellett, amely 3,5 millió eurót ígér annak, aki elvezeti a hatóságokat a sok ezer ártatlan boszniai civil lemészárolásának elrendelésével, illetve az akció jóváhagyásával vádolt Mladichoz és Karadzichoz.

A belgrádi ajánlat nyilvánvalóan Brüsszel és Hága kettős szorításából született. Szerbia számára nagyon fontos az EU-csatlakozás, s már parafálták is az ehhez elvezető csatlakozási és stabilizációs szerződést, de az mindaddig nem lép életbe, amíg a hágai Nemzetközi Törvényszék, egész pontosan annak főügyésze zöld utat nem biztosít hozzá. Carla Del Ponte pedig kitartó, az általa háborús bűnösöknek tartottak elfogását követeli. Jelentését, amelyben arról szól majd, hogy Szerbia mennyire mutatkozik készségesnek e tekintetben, október végén adja át az EU vezetőinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik