Nagyvilág

Nem mond le a táblájáról Székelyföld

Tartalmilag és műszakilag is vizsgálja a román rendőrség a Székelyföld határát jelző tábla visszaállításának „lehetőségét”. A nyáron eltávolított turisztikai reklámtábla helyett öt hasonlót tervez felállítani a Kovászna Megyei Tanács: mint korábban, most is az uniós Románia jogrendjében bíznak – tudta meg a FigyelőNet Demeter Jánostól, a tanács elnökétől.

Felállítása után alig néhány nappal, augusztus 20-án a román hatóságok eltávolították a Székelyföld nevét román, magyar és angol nyelven feltüntető, egy székelykaput és két székelyruhába öltözött fiatalt ábrázoló, 18 négyzetméteres óriásplakátot. A helyi útügyi hatóság megállapította ugyanis, hogy a tábla nem tartja tiszteletben azt a szabályt, amely szerint országutak mentén a reklám- és tájékoztató táblákat csak legalább hét méterre szabad elhelyezni. A Kovászna megyei prefektúra is kezdeményezte a plakát eltávolítását, mert az szerinte „diszkriminál”.



Nem mond le a táblájáról Székelyföld 1

Négy napig állt a tábla (fotó: MTI)


Öt táblát helyeznek ki

A románok ne érezzék magukat diszkriminálva, hiszen a móc földön vagy a barcaságban élő magyarok sem érezték magukat kizárva, amikor e tájegységeket hirdetve különböző reklámhordozókon elfelejtettek említést tenni róluk. Pedig ők is ott élnek – tájékoztatta a FigyelőNetet Demeter János, a Kovászna Megyei Tanács elnöke. „Ha tudatosan, pozitívan részt vesznek ebben az akcióban – gondolok itt a Kovászna megyei Bodzavidék lakóira, akiknek ugyanúgy saját táblát lehetne állítani a megye határán -, garantáltan csak nyerhetnek belőle” – fogalmazott.

A közeljövőben legalább öt táblát állítanak fel. Kettőt főutak mellé, ezek mérete azonos lesz az augusztusban eltávolított tábláéval, a többit kisebbre, 12 négyzetméteresre tervezik, és megyei utak mentén helyezik majd el. A plakátokon látható képek is eltérőek lesznek: közös motívumként a székelykapu jelenik meg, de mindegyik az adott térségre jellemző, egyedi értékeket mutatja majd be. Kiemelte: nem egy etnikumot, hanem egy tájegységet akarnak reklámozni.



Nem mond le a táblájáról Székelyföld 2

A “diszkrimináló” plakát (forrás: Kovászna Megyei Tanács)


A tervek szerint Kökösnél és Hídvégnél, a két főúthoz kerülne egy-egy tábla, a többit Dobolló és Bikfalva, Barót és Ágostonfalva, Árapatak, Aldoboly, illetve Nagyajta környékén, a megyehatárokra állítanák. Nincs azonban rá garancia, hogy az újonnan kihelyezett reklámokat a hatóságok nem fogják ismét eltávolítani. A törvények betartása lenne a biztosíték, de sajnos úgy tűnik, erre egyelőre semmi esély az uniós tag Romániában – mondta Demeter.

Miért a rendőrség vizsgálja?

A Kökösnél tervezett, Székelyföld határát jelző tábla műszaki engedélyezése mellett a pannó tartalmát is megvizsgálja a háromszéki rendőrség, mielőtt dönt az engedélyezésről – írja az erdélyi Krónika. A Kovászna megyei rendőrségnek 30 nap áll rendelkezésére, hogy elfogadja, vagy visszautasítsa a kérelmet. „A grafikai tervre azért van szükség, hogy megvizsgáljuk azt, a tábla tartalma beilleszkedik-e a törvényes keretek közé, mivel az a veszély fenyeget, hogy a Székelyföld-tábla újraelhelyezése újabb nézeteltérésekre és médiakampányra ad okot. Ezt szeretnénk elkerülni” – idézi a lap a megye rendőrparancsnokát.

Újságírói kérdésre válaszolva a parancsnok elismerte, hogy a közlekedési rendőrségnek csupán műszaki beleegyezést kellene adnia a tábla elhelyezésére, de úgy gondolja: ebben az esetben fontos megvizsgálni azt is, hogy a plakát tartalma mit közvetít. Vajda Lajos, a Kovászna Megyei Tanács alelnöke szerint turisztikai jellegű reklámról van szó. Tudomása szerint hasonló esetben nem volt példa arra, hogy a rendőrség a tábla tartalmát vizsgálta volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik