Nagyvilág

Megbukott a román agrárminiszter

Korrupcióbotrányba keveredett és Calin Popescu Tariceanu kormányfő kérésére lemondott posztjáról csütörtökön Decebal Traian Remes román mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter.

A miniszterelnök kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Pártjához (PNL) tartozó miniszter lemondása egy nappal azután történt, hogy az Európai Bizottság a támogatások 25 százalékos csökkentésével fenyegette meg Bukarestet az agrárszektorban tapasztalt hiányosságok miatt. Remes emellett egy másik ügy kapcsán is a román média kereszttüzébe került, miután a korrupcióellenes ügyészség (DNA) engedélyt kért arra, hogy kivizsgálja az ellene befolyással üzérkedés címén megfogalmazott vádakat.

A bizottság arra figyelmeztette Romániát, hogy tíz hónappal az európai uniós csatlakozását követően kataszteri rendszere és adatbázisai továbbra sincsenek kellően felkészítve az agrártámogatások fogadására. Az EU december elejéig adott haladékot a hiányosságok pótlására. Remest eközben azzal vádolják, hogy mintegy 15 ezer eurót fogadott el egy üzletembertől, cserében megígérve, hogy állami ajánlattételi felhívások elbírálásánál közbenjár az illető érdekében.

„A miniszterelnök az utóbbi napok (…) sajtóbotrányainak hatására hozta meg döntését, miután úgy ítélte meg, hogy a miniszter többé nem tudja megfelelően ellátni feladatait” – állt a kormány Remes távozását bejelentő közleményében.

Az agrárminiszter lemondását megelőző este a TVR romániai közszolgálati televízió leadott egy rejtett kamerával készült felvételt, amelyen az látható, ahogy Remes egy borítékot vesz át elődjétől, Ioan Muresantól. A TVR közzétett egy hangfelvételt is, amelyből arra lehet következtetni, hogy a boríték az ügyben gyanúba keveredett üzletembertől származik, és 15 ezer eurót tartalmaz. A hangfelvétel szerint a pénz mellett egy drága gépkocsit is ígértek Remesnek.

Remes cáfolja a vádakat, és azt állítja, hogy nem ismeri a szóban forgó vállalkozót. Több volt és jelenlegi kormánytag elleni vizsgálathoz kért vagy már kapott is engedélyt a DNA, mások mellett például Tudor Chiuariu igazságügyi, Paul Pacuraru munkaügyi miniszter és Nagy Zsolt volt távközlési és informatikai miniszter ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik