Nagyvilág

Alaptalan volt Sarkozy moszkvai optimizmusa

Bár Nicolas Sarkozy az orosz elnökkel való szerdai találkozója után úgy vélte, hogy sikerült Putyint az iráni atomprogram veszélyességéről meggyőznie, hivatalos nyilatkozatában az orosz elnök nem erősítette meg Sarkozy vélekedését. Putyin közölte: nincs olyan információja, hogy Irán atomfegyver gyártására törekedne, s nem is feltételezi, hogy ilyen tervei lennének.

Sarkozy kedden még úgy nyilatkozott, hogy az orosz elnök készen áll arra, hogy csatlakozzon az iráni nukleáris program leállítását és a Teherán elleni további szankciókat célzó francia–amerikai erőfeszítésekhez.

A francia elnök még biztosra vette, hogy képes lesz meggyőzni Putyint néhány informális szemtől szembeni találkozón, ez a tárgyalási forma Sarkozy erőssége – írja a The New York Times. Az elnök a sajtóértekezleten „kedves Vlagyimir”-nek szólította Putyint, aki azonban a gesztus viszonzása helyett az Oroszország és Európa közti üzleti kapcsolatok felsorolásába kezdett.

Sarkozy jelezte, hogy francia befektetők készek lennének beszállni a Gazprom orosz gázipari óriáscégbe. Putyin is úgy vélekedett, hogy a részvétel egymás vállalkozásaiban csak javíthatja az orosz és a francia cégek versenyképességét.

Putyin, aki hivatalosan jövő év elején távozik elnöki hivatalából, azt sem igen értékelte, amikor Sarkozy meghívta őt, hogy „exelnökkénti első európai útján” látogasson el Párizsba. Putyin válaszként emlékeztette a francia elnököt, hogy továbbra is a politikában kíván maradni, és valószínűleg miniszterelnökként folytatja munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik