Külföld

Népszavazás lehet a Lenin-mauzóleumról

admin
admin

2007. 10. 10. 07:42

Képtelen dolognak nevezte az orosz elnöki hivatal egyik vezetője, hogy az ország szívében ott áll a Lenin-mauzóleum, s felvetette, hogy annak sorsáról népszavazáson döntsenek.

Vlagyimir Kozsin, az elnöki adminisztráció gazdasági hivatalának vezetője a Rosszijszkaja Gazeta című orosz kormánylap szerdai számában megjelenő, előzetesen ismertetett nyilatkozatában elmondta, hogy a védelmi minisztériummal közösen most készítik elő az állami vezetők eltemetésének új rendjét.


“Felrázná szüleinket, nagyapáinkat és nagyanyáinkat” (fotó:EPA)


Kozsin kijelentette, hogy a mauzóleum sorsáról nem a Kremlnek, hanem a népnek kell döntenie, s ennek legjobb módja a referendum. Személyes véleménye mindazonáltal az, hogy nem szabad ezt a “fájdalmas témát” piszkálni, mert ismét nyugtalanság söpörhet végig az országon, “felrázná szüleinket, nagyapáinkat és nagyanyáinkat. Kinek van erre szüksége? Senkinek” – mondta.

Az 1917-es bolsevik forradalom vezéralakjának, Leninnek a holttestét bebalzsamozták, s a Vörös téren emelt mauzóleumban őrzik, ahol mind a mai napig megtekinthető. A mauzóleum bezárását és Lenin eltemetését már többször felvetették, de döntés nem született. Több ismert személyiség támogatta tavaly a tudományos akadémia történeti intézetének javaslatát, amely szerint Lenin eltemetése a szovjet múlttal és a személyi kultusszal való szükséges leszámolást jelentené.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.