Nagyvilág

Megcáfolták Orbánt

Az Európai Néppárt (EPP) nem támogat független jelölteket, jelentette ki a tömörülés szóvivője arra reagálva, hogy Orbán Viktor szombaton Nagyváradon azt mondta: az – egyébként az RMDSZ-t is tagjai között tudó - EPP támogatja Tőkés Lászlót a romániai EP-választáson. Markó szerint hiba volt a kijelentés.

„Nem ismerem Orbán Viktor (Fidesz-elnök) kijelentését, de annyit mondhatok: bármilyen választásról is legyen szó, az EPP csak azokat a jelölteket támogatja, akiket valamelyik tagpártunk jelöl” – mondta Javier Jiménez, az Európai Néppárt (EPP) szóvivője.

Orbán – aki egyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) is magában foglaló EPP alelnöke – szombaton jelentette ki, hogy a néppárt támogatja Tőkés László független jelöltet a november végi romániai európai parlamenti választáson. Ez azt jelentené, hogy a néppárt az RMDSZ jelöltjeit és Tőkést is támogatná a romániai magyarok szavazatáért vívott küzdelemben.


Az RMDSZ szerint hiba volt Orbán kijelentése

Az RMDSZ nem a Fidesszel akar versenyezni a Romániában sorra kerülő európai parlamenti választáson, hanem a román pártokkal – jelentette ki Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. A romániai magyarok politikai vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy aki ma az RMDSZ-szel szemben független magyar jelöltet támogat Romániában, a legtöbb amit elérhet, az az, hogy Romániából nem lesz magyar képviselő Brüsszelben.

Az RMDSZ elnöke súlyos hibának nevezte, hogy a magyarországi pártok közül a Fidesz bejelentette: tevékenyen támogatni fogja a független jelöltként induló Tőkés László református püspök választási kampányát.

Romániában egyébként négy független jelölt is bejelentette indulási szándékát az EP-választásokon, de közülük csak Tőkés László nagyváradi református püspöknek sikerült összegyűjtenie a jelöléshez szükséges százezer aláírást.

Tőkés kiütheti az RMDSZ-t is

Szeptember 26-án lezárult a romániai EP-választásokon induló pártok és szervezetek listaállítása. Mivel az RMDSZ és – a hat erdélyi szervezet által támogatott – Tőkés László nem tudott megegyezni a közös indulásról, félő hogy egyetlen magyar jelölt sem kerül be az uniós törvényhozásba. Ha ugyanis a romániai lakosság hét százalékát kitevő magyarság szavazata megoszlik (legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Tőkést 1,1 százalék támogatja, míg az RMDSZ-t több mint 5 százalék a teljes népességre vetítve), könnyen elképzelhető, hogy egyikük sem éri el az ötszázalékos bejutási küszöböt.



Megcáfolták Orbánt 1

Markó Béla és Tőkés László – végül mindketten lecsúszhatnak az EP-ről (Fotó: MTI)



Az egyedüli remény az alacsony részvétel lehet, természetesen a magyar szavazók aktivitása mellett, ám egyelőre a kutatási adatok azt mutatják, akár ötven százaléknál is magasabb lehet a voksolók aránya.

35 helyért folyik a harc

Az EP-választások november 25-én lesznek keleti szomszédainknál. Romániának 35 hely jár az Európai Parlamentben, ők a parlamenti pártok által 2007-ben delegált ideiglenes EP-képviselőket váltják le.


A pártok a 35 hely mindegyikére jelölhetnek személyeket, de a lista mellé tíz tartalék jelölt nevét is csatolhatták. A szavazás pártlistákra történik, a helyeket a pártok által országos szinten elért arányban osztják el, de csak abban az esetben, ha a pártlistára leadott voksok elérik az ötszázalékos küszöböt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik