Nagyvilág

Jövőre minden brit katona elhagyja Irakot

Az Irakban állomásozó brit csapatok jövő év végéig kivonulhatnak az arab országból – jelentette a brit védelmi minisztérium.

A brit védelmi minisztérium illetékesei szerint a teljes brit csapatállományt kivonhatják Irakból jövő év végéig, jóllehet a Downing Street óvatosságra int a pontos dátum
meghatározását illetően – írja a The Times.

A tervek szerint a britek a következő két hónapban átadják a dél-iraki Bászra tartomány feletti ellenőrzést az iraki erőknek, és ezt követően, jövő év elejétől jóval kisebb brit jelenlétre lesz szükség – mondta a brit kormányfő.


Megtépázott tekintély

Brown az előrehozott választások lemondása miatt megtépázott tekintélyét próbálva helyrehozni megerősítette múlt heti bagdadi látogatása során tett bejelentését, mely szerint 2007 végére 5500-ról 4500 főre szeretné csökkenteni a brit katonai jelenlétét az arab országban. Jövő év elején ez a szám 4000-re csökkenne, ezt követően a brit csapatok már csak ellenőrző szerepet játszanának, a csapatlétszám 2500-ra csökkentésével. Brown szerint ekkor kell meghozni a „következő lépésről szóló döntést.”


Nehezen térnek vissza

A kormányfő továbbá bejelentette, hogy a több mint egy éve a brit hadsereg alkalmazásában álló irakiak, megbízatásuk lejárta után pénzügyi támogatásra jogosultak, amellyel a polgári életbe való visszatérésüket kívánják segíteni Irakban vagy a térség más országában, sőt – bizonyos körülmények között – akár Nagy-Britanniában is.

Nagy-Britannia az Egyesült Államok legfőbb szövetségeseként 45 ezer katonával vett részt Irak lerohanásában 2003-ban. Az elmúlt négy évben 7-8 ezer fős kontingenst állomásoztatott az arab ország déli, olajban gazdag, síita többségű részében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik