Nagyvilág

Ellenzékiek is lesznek az ukrán kormányban

A Nyugat-barát ukrán pártok hétfőn jelezték, hogy készek megosztani a hatalmat fő ellenfelükkel, Viktor Janukovics miniszterelnökkel, miután az államfő kompromisszumra szólította fel a parlamentbe bejutott erők vezetőit.

Viktor Juscsenko elnök öt napot adott az új parlament pártjainak arra, hogy javaslatot tegyenek a koalíciós kormány összetételére és a miniszterelnök személyére. Az elnököt támogató „narancsszínű” pártok együtt szűk többséget értek el a szeptember 30-i parlamenti választásokon, de Juscsenko valamennyi erőt, így a legtöbb szavazatot kapott, Janukovics vezette Régiók Pártja vezetőit is felszólította, hogy vegyenek részt a koalíciós tárgyalásokon.

Julija Timosenko és Jurij Lucenko, a „narancsos erők” vezetői közölték, hogy készek felajánlani Janukovics pártjának a miniszterelnök-helyettesi és az összes miniszterhelyettesi posztot. Átengedik a befolyásos parlamenti bizottságok és a számvevőszék feletti ellenőrzést is. Janukovics úgy nyilatkozott: ha pártját kizárják a kormánykoalícióból, kész ellenzékbe vonulni.

Juscsenko az oroszbarát Janukovics miniszterelnökkel, Julija Timosenkóval, a „narancsos erőkhöz” sorolt Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem, valamint Volodimir Litvin volt házelnök centrista blokkjának képviselőivel folytatott megbeszélést a délután folyamán. A találkozóra ugyanakkor nem kapott meghívást a törvényhozásba szintén bejutott Ukrajnai Kommunista Párt, amely az egyik kisebbik koalíciós partner a leköszönő kormányban. Az államfő a találkozó után leszögezte: ragaszkodik a biztonsági apparátus egésze feletti ellenőrzéshez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik