Nagyvilág

Neonácikat vettek őrizetbe Újvidéken

Csaknem hatvan szerb neonácit vett őrizetbe vasárnap Újvidéken a rendőrség, mert rátámadt az eszméi ellen tüntetőkre.

Goran Davidovicot, a Nemzeti Front nevű szervezet vezetőjét és társait azután fogták le, hogy kővel megdobálták az újfasiszta eszmék térnyerése ellen tiltakozók menetét, s több embert megsebesítettek.

A Nemzeti Front két-három héttel ezelőtt felvonulást hirdetett Újvidékre október 7-re, tudatosan Heinrich Himmler egykori SS-főnök születésnapjára.

Demonstrációján Szerbia feldarabolása, s általában “az autonomizmus, a szeparatizmus, a szektásság és a megosztás” minden formája ellen akart tiltakozni, de a megmozdulást a rendőrség betiltotta. Óriási volt a felháborodás, a liberálisoktól kezdve a szerb radikálisokhoz tartozó Tatjana Grubjesic újvidéki polgármester asszonyig mindenki felemelte a szavát ellene.

Az egymással más téren vadul hadakozó politikai erőknek ebből az összefogásából született a vasárnap délutáni felvonulás. A fekete ruhás bakancsosok az utolsó pillanatig hirdették, hogy a rendőrségi tiltás ellenére megtartják demonstrációjukat, de végül a kődobálásnál maradtak.

Goran Davidovic neve két évvel ezelőtt vált széles körben ismertté, amikor követőivel berontott az újvidéki egyetem filozófiai karára, ahol az újfasiszta veszélyről tartott konferencia zajlott, s többek sebesülésével járó verekedést kezdeményezett. A bíróságtól nemzeti és vallási gyűlölet szításáért egy év börtönbüntetést kapott, de az ítélet még nem emelkedett jogerőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik