Nagyvilág

Kelet-Kínából egymillió embert telepítettek ki a Krosa tájfun elől

Több mint egymillió embert telepítettek ki a hét végén a kelet-kínai Csöcsiang (Zheijiang) és Fucsien (Fujian) tartományokból, még mielőtt a Krosa tájfun lecsapott az ázsiai ország tengerparti szakaszára - közölték helyi illetékesek.

A halászhajókat visszaparancsolták a kikötőkbe, a veszélyeztetett part menti szigetekről pedig elszállították a turistákat. A térségben részlegesen szüneteltetik a repülőgép- és a hajóközlekedést. Az iskolákat az óvodákat bezárták. Vasárnap reggel a kínai parti őrség egy hongkongi teherhajóról 28 tengerészt mentett ki, akiknek hajóját megrongálta a tájfun.

A Krosa korában Tajvan szigetén söpört végig, és ekkor még óránkét majd 200 kilométeres sebességgel száguldott. A szigeten öt ember halálát okozta, 3 személy eltűnt. Több mint kétmillió otthon áramellátása megszakadt. Kínához érve a forgószél sebessége óránkénti 120 kilométerre csökkent, de még mindig komoly károkat okozhat a kelet-kínai térségben, és a számítások szerint hatását érezni lehet majd Sanghajban is.


Földcsuszamlások

Vietnamban eközben negyvenhatra emelkedett az indokínai országot sújtó földcsuszamlások halálos áldozatainak a száma. A természeti csapást a Lekima tájfunt követő heves esőzések váltották ki. A hatóságok 29 embert tartanak eltűntként nyílván, de félő, hogy ők is a tájfun áldozatai lettek.

Vietnami katasztrófavédelmi illetékesek elmondták, hogy több településsel megszakadt az összekötetés, illetve Tanh Hoa körzetében 50 ezer embert zárt el a külvilágtól az áradás.
A helyenként 117 kilométer/órás sebességgel tomboló Lekima még szerda éjszaka csapott le Vietnam középső részére, és az ítéletidő okozta károk előzetes becslések szerint meghaladják a 40 millió dollárt, körülbelül 77 ezer lakóház rongálódott meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik