Külföld

Egyiptom hírek nélkül

admin
admin

2007. 10. 07. 11:52

Egyiptomban nem jelentek meg vasárnap a független és az ellenzéki lapok, és az internetes portálok is sztrájkoltak, tiltakozva hét vezető újságíró elítélése ellen.

A kormánylapok kivételével így friss sajtó és hírportálok nélkül maradt Egyiptom, miután az ellenzéki orgánumok már szombati számaikban szalagcímekkel hirdették, hogy így kívánnak tiltakozni a sajtó ellen intézett támadások ellen, illetve fel akarják hívni a figyelmet a sajtószabadság védelmének szükségességére.

Szeptember közepén négy egyiptomi újságírót ítéltek első fokon egyévi börtönre, mert cikkeikkel “ártottak a közérdeknek”. Egyiküknek, Ibráhim Eiszának, az ad-Dosztúr című független napilap főszerkesztőjének később Hoszni Mubarak elnök egészségével kapcsolatos híresztelések közzététele vádjával is bíróság elé kellett állnia.


Széleskörű támogatás

További három újságírót szeptember 24-én ítéltek két-két évi börtönbüntetésre azzal a váddal, hogy “kárt okoztak az igazságszolgáltatás jó hírének”. Anvar al-Haurit, az al-Vafd című ellenéki napilap főszerkesztőjét és a lap két újságíróját, Mahmúd Gallabot és Amír Ottmant a bíróság bűnösnek találta “hazug információk közlésében, amelyekkel kárt okoztak az igazságszolgáltatás és az igazságügy-minisztérium jó hírének”.

A sajtó- és újságírói szabadság védelmében meghirdetett akciót támogatásáról biztosította több polgárjogi szervezet és az egyiptomi újságírók szakszervezete, továbbá az akcióhoz csatlakozott a legnagyobb ellenzéki erő, a Muzulmán Testvériség honlapja is (a parlament alsóházában, a népi gyűlésben az 1954-ben törvényen kívül helyezett, de megtűrt Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom alkotja a legnagyobb ellenzéki frakciót 88 képviselővel).

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.