Nagyvilág

Németországba látogat Putyin

Németországba látogat a közeli napokban Vlagyimir Putyin orosz államfő - vált ismertté hivatalosan pénteken.

Az orosz elnöki látogatást Wiesbadenben jelentették, be, ahol Putyin október 14-15-én a rendszeres német-orosz kormánykonzultációk keretében Angela Merkel kancellárral találkozik. Német diplomáciai körök ugyanakkor jelezték: a leköszönő orosz államfőtől tájékoztatást várnak a jövővel kapcsolatos elképzeléseiről, különös tekintettel a közelmúltban nyilvánosságra hozott miniszterelnöki ambícióira. Ez utóbbiakkal kapcsolatban magas rangú konzervatív politikusok meglehetősen elítélően nyilatkoztak, hangoztatva, hogy azok árnyékot vetnek az oroszországi demokráciára.

Merkel és Putyin – a német és az orosz kormány vezető minisztereinek társaságában – utoljára hasonló keretek között 2006 áprilisában, a szibériai Tomszkban találkozott. Vlagyimir Putyin és Angela Merkel a tervek szerint csatlakozik az ugyancsak Wiesbadenben e napokban sorra kerülő, Petersburgi Párbeszéd nevű fórum munkájához. Az immár rendszeres tanácskozáson a két ország politikai, gazdasági, valamint tudományos és kulturális életének több száz képviselője vesz részt, köztük Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő.

Közvetlenül az orosz elnök látogatása előtt a német kancellár Berlinben Lech Kaczynski lengyel államfővel találkozik, akivel európai uniós ügyekről tárgyal. A német kormány szóvivője szerint a kancellár arra törekszik majd, hogy kompromisszumra bírja rá a lengyel elnököt az unió reformszerződésével kapcsolatban. A szerződés könnyen zátonyra futhat az elsősorban a döntéshozatali rendszer további módosítását célzó, varsói követelések miatt. Merkel és Kaczynski találkozóját október 12-re tervezik, azaz egy héttel az EU-csúcstalálkozó előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik