Nagyvilág

A mianmari ellenzék nem tárgyal a juntával

Az őrizetben tartott mianmari (burmai) ellenzéki vezető, Aung Szan Szú Kji pártja visszautasította pénteken a junta vezetőjének tárgyalási ajánlatát, mert előzetes behódolást feltételez.

A mianmari katonai kormányzat vezetője feltételül szabta ugyanis, hogy Aung Szan Szú Kji ne támogassa szankciók bevezetését a délkelet-ázsiai ország ellen, hagyjon fel a kormány támadásával. A hírre reagálva az Egyesült Államok arra kérte a juntát, hogy előfeltételek nélkül tárgyaljon Szú Kjivel. Az amerikai ügyvivő találkozót kezdeményezett e célból a burmai külügyminisztériumban még azelőtt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa megvitatja az ügyet. Kína előre jelezte, hogy ellenzi a külföldi fellépést.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pénteken vitatja meg az ENSZ Biztonsági Tanácsával a helyzetet. Álláspontjához támpontul a világszervezet különmegbízottjának jelentése szolgál, amelyet Ibrahim Gambari csütörtökön adott át a főtitkárnak. A nigériai diplomata az ázsiai országban járva találkozott az ottani katonai junta vezetőjével és két ízben Aung Szan Szú Kjivel is. Az ENSZ a ranguni tömegtüntetések brutális elfojtása után küldte el megbízottját Mianmarba, hogy megpróbáljon közvetíteni a politikai válság békés rendezése érdekében. A junta erőszakos fellépését e héten határozottan elítélte az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik