Külföld

Fico szerint az MKP miatt utasította ki őket az EU

admin
admin

2007. 10. 05. 15:28

Robert Fico pártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) a Magyar Koalíció Pártját (MKP) hibáztatja azért, hogy az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) csütörtökön úgy döntött: a vezető szlovák kormánypártnak még egy ideig nincs helye soraikban.

A Smer ESZP-tagságát több mint egy éve a pozsonyi kormánykoalícióhoz tartozó pártvezető, Ján Slota szélsőségesen nacionalista és idegengyűlölő megnyilvánulásainak sorozata miatt függesztették fel.

Ismét felfüggesztették

Ficó pártjának ESZP-tagságát csütörtökön sem állították vissza, de a párt újabb türelmi időt kapott, ezúttal már nem elsődlegesen Ján Slota, hanem a magyar-szlovák viszonyt megrontó magatartás miatt. A Smer szóvivője a brüsszeli döntésre reagálva azt mondta: európai “partnereink elismerik, hogy szociáldemokrata politikát folytatunk, a büntetést azonban azért kaptuk, mert az MKP agresszivitásával vulgáris kiszólásokra kényszeríti Ján Slotát.”

A Slotát töretlen kitartással védelmező Robert Fico már a brüsszeli döntés előtt is ugyanezzel az okfejtéssel magyarázta a pártját sújtó szankciót, mondván, hogy mindenről a magyarok tehetnek. A szlovák kormánypártok rendre arra utaló kijelentéseket tesznek, hogy az európai szocialisták Gyurcsány Ferenc sugalmazására döntöttek ellenükben, mert a magyaroknak nem tetszik Pozsony “példamutató nemzetiségi politikája”, mert Budapest érthetetlen okokból azt sérelmezi, hogy a szlovák parlament – Slotáék indítványa nyomán – megerősítette a Benes-dekrétumok érinthetetlenségét védelmező szlovák törekvéseket.

Kioktató hangnem

Fico a súlyos elmarasztalások ellenére is “korrekt bánásmódot” követel az ESZP-től, és sértettségét nem leplezve a kioktató hangnemtől sem tágít. Azt hangoztatja, hogy pártja igenis következetes szociáldemokrata politikát folytat, s nem érti, miért nem érik be az európai partnerek ezzel a teljesítménnyel, miért fontosak e tekintetben Slota magyarok által kiprovokált vulgáris megjegyzései.

Elemzők szerint – az immár Slotát is felülmúló Fico – képtelen szabadulni koalíciós partnerétől, mert ha megteszi, oda a kormánya, hiszen mást partnert csakis az olyannyira lebecsült ellenzéki pártok soraiban talál, és ilyen párt mindössze három van, ráadásul egyikük épp a Magyar Koalíció Pártja.

Alkalmatlan Slota pártja

A pozsonyi Pravda által megkérdezett elemzők egyike azt mondta: Nem csak Slota jelenti az akadályt, mert ha az európai szocialisták most akarnák először eldönteni, hogy felvegyék-e soraikba a Smert, biztosan nem tennék meg, mert eleve alkalmatlannak találnák. “Továbbra is karanténban a Smer” – írta szalagcímében pénteken a Sme című szlovák polgári napilap és kiemelve idézte Ján Slotát: “Én itt nem ölök, nem gyilkolok, csak megvan a magam véleménye, és kikérem magamnak, hogy valaki arról beszéljen, meg kell-e szelídülnöm, vagy sem.”

A lap kiemeli, hogy a Fico címére érkezett újabb brüsszeli üzenet egyértelmű: a Smer tagsága továbbra is “felfüggesztve marad”, mégpedig azért, mert Ján Slota a szlovákiai magyarok és az MKP, valamint annak elnöke, Csáky Pál címére intézve minősíthetetlen kijelentéseket hangoztat. Ugyanitt Slota azt mondta: “Ha az Európai Parlament második legerősebb frakciójának képviselői az én két-három szavammal foglalkoznak, az egyedül az ő szánalmasságukat bizonyítja.”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.