Nagyvilág

El kell ismerni Koszovó függetlenségét

Nyolc évvel a NATO beavatkozását követően itt az ideje, hogy a nemzetközi közösség elismerje Koszvó függetlenségét Szerbiától, fogalmaz a The New York Times pénteki vezércikke.

„Annak ellenére, hogy az albánok által ellenőrzött koszovói kormánynak még teendői vannak a kisebbségi szerb lakosság jogainak teljes garantálását illetően, további késleltetések csak azt az elégetlenséget táplálnák, amely a kilencvenes évek zavargásait és a vérontást okozták” – fogalmaz a neves amerikai lap cikke.

Hangsúlyozzák: a koszovói albánok elfogadták az ENSZ égisze alatt kidolgozott tervet, “amely a szerbeknek annyit ad amennyit csak kívánnak, beleértve a szerb közösségek autonómiáját és a szerb emlékművek védelmét. Az albánok azt mondják, egyoldalúan kikiáltják a függetlenséget, amennyiben a Biztonsági Tanács nem lép. Mindenki érdekében áll, beleértve Oroszországot, hogy az ENSZ továbbra is erős szerepet vállajon a folyamatban.”


A felosztás nem járható út

Moszkva és Belgrád közvetve utaltak Koszovó felosztásának lehetősségére a szerbek és az albánok között. A New York Times szerint ez azonban egy veszélyes, működésképtelen megközelítés, mely megerősítené a szerb nacionalistákat és további elégedetlenséget okozna az albánok között, egy olyan régióban melynek inkább az érzelmek visszafogására lenne szüksége.

„Az Egyesült Államok és az Európai Unió tagállamainak többsége a függetlenség mellett van, ezért most eljött az ideje a határozott állásfoglalásnak. Ha Oroszország továbbra is ellenzi az ENSZ-javasolta megoldást, Washingtonnak és szövetségeseinek mindeképp előre kell lépni és el kell ismerniük Koszovót a december 10-i határidővel egyidőben. Világossá kell tenniük továbbá Belgrád számára, hogy sokat nyerhet – beleértve az esetleges EU- és NATO-tagságot, ha nem túl hangosan vagy destruktív módon ellenkezik. Sokan a szerbek közül inkább a Nyugat, mint Oroszország szövetségesei szeretnének lenni” – áll a lap véleményében.


Koszovó segítségre szorul

Mint a New York Times cikke megjegyzi, a szuverén Koszovó – hasonlóan az többi új demokráciához – hosszútávú segítségre szorul, hogy telejsítse az emberi jogi, gazdasági és más természetű kihívásokat, de népe megérdemli az esélyt a próbálkozásra.


A szerbeknek viszont bele kell nyugodniuk, hogy Belgrád soha többé nem kormányozza Koszovót. “Itt az idő elkezdeni begyógyítani ezen utolsó balkáni sebet” – zárja állásfoglalását a napilap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik