Nagyvilág

Lakott területre zuhant egy repülő Kongóban

Sűrűn lakott negyedre zuhant egy kongói magáncég repülőgépe csütörtökön Kinshasában, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában: a fedélzeten tartózkodó 19 személy életét vesztette, de félő, hogy további halálos áldozatok is vannak.

Az Antonov–26 típusú gép Kinshasa repülőteréről szállt fel, ám öt perccel később egy piac közelében sűrűn lakott negyedre zuhant, és kigyulladt. Hivatalos források szerint a gépen 19 személy utazott; ötfős személyzet és 14 utas. Az első hírek teherszállító gépként jelölték az Antonov–26-ost, amelyen 17 tagú orosz személyzet utazott.

Egy rendőrfelügyelő a baleset helyszínén közölte, hogy a gép szénné égett, a szerencsétlenséget a fedélzeten tartózkodók közül senki sem élte túl. Félő azonban, hogy a katasztrófa további halálos áldozatokat is követelt, szemtanúk szerint legalábbis a zuhanó gép tucatnyi házat letarolt, mielőtt felrobbant, a piac pedig zsúfolt volt a baleset pillanatában.

A szerencsétlenül járt szovjet gyártmányú gép az Africa One társaságé, amely szerepel az Európai Unióból biztonsági okokból kitiltott légitársaságok listáján.

A Nyugat-Európa méretű afrikai ország a légiközlekedés szempontjából a világ egyik legveszélyesebb helye. A félszáz magán-légitársaság gépparkja nagyrészt elöregedett szovjet gyártmányú repülőkből áll, amelyek karbantartása és alkatrészellátása is igen hiányos. 1996-ban legkevesebb 350 ember vesztette életét, miután egy Antonov–32 típusú gép Kinshasa központjában egy piacra zuhant. 2003-ban egy Iljusin–76 típusú gép zuhant le Kinshasa és Lubumbashi között, több mint kétszáz ember halálát okozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik