Nagyvilág

“Fico kiutasította Sólyomot Szlovákiából”

Robert Fico úgymond kiutasította, kiparancsolta Szlovákiából Sólyom Lászlót, a Magyar Köztársaság elnökét – számolnak be címoldalon, szalagcímekben a csütörtöki szlovák lapok.

A szlovák kormányfő szerdán élesen bírálta a magyar államfőt, amiért kedden Révkomáromban járt, s ott – szlovák újságírói kérdésre válaszolva – röviden, de elmarasztaló szavakkal szólt arról, hogy a szlovák parlament határozatban erősítette meg a Benes-dekrétumokat.

Fico olyan értelmű üzenetet fogalmazott meg, amelynek jelentését a szlovák hírportálokon szerdán még igen óvatosan kezelték. A csütörtöki szlovák lapok azonban már egybehangzóan úgy értelmezték a kormányfő szavait, hogy Fico Sólyom László „kiutasítására, kitiltására, kiparancsolására” is utalt. A SME című liberális polgári napilap több írása is foglalkozik a történtekkel. A lap „Fejetlenül” címmel megjelent címoldali jegyzetének írója, Matús Kostolny szerint a feszültté vált magyar–szlovák viszonyt mindkét térfélen „hideg fejjel” kellene kezelni.



“Fico kiutasította Sólyomot Szlovákiából” 1

Sólyom László Révkomáromban (fotó:MTI)


Fico nem tudja, hol él

„Tegnap óta nyilvánvaló, hogy a szlovák kormányfőnek nincs ilyen feje. Ha a Magyarországhoz fűződő jó viszonyban lenne érdekelt, akkor annak államfőjével nem úgy viselkedett volna, mint a területünket megsértő ellenséggel” – írja. „Fico Sólyomot akarja kiutasítani, noha ezt Ján Slotával kellene megtennie”, akinek szélsőséges nacionalizmusa miatt az euroszocialisták továbbra is kirekesztik soraikból a kormányfő pártját – tette hozzá a jegyzetíró.
A lap rámutat: Fico még Slotánál is élesebben reagált Sólyom látogatására, és nem hogy Fico másik koalíciós partnere, a Vladimír Meciar vezette Néppárt (HZDS), de még az ellenzéki szlovák kereszténydemokraták (KDH) alelnöke, Daniel Lipsic sem hangoztatott kormánypártokéval ellenkező véleményt. Egyedül a szintén ellenzéki Magyar Koalíció Pártja (MKP) vette védelmébe Sólyom Lászlót, és mondta ki, hogy Fico három hónappal a schengeni övezet kiterjesztése előtt sem tudja, hogy hol él, hogy mit jelent az unió polgárainak szabad mozgása.


Dél-Szlovákia nem Észak-Magyarország

A SME hírmagyarázója, Peter Morvay emlékeztet: Sólyomnak joga van kapcsolatot tartani a magyar kisebbséggel, s e viszony különleges voltára hivatkozva megértést kérni a szlovák féltől. Ám neki is tudnia kellene, hogy „látogatásai a jelenlegi, enyhén szólva is feszült helyzetben vegyes érzelmeket keltenek Szlovákiában. Különösképpen akkor, ha semmit sem tesz az élek tompításáért.”

Érthető, hogy a Benes-dekrétumokat megerősítő „borzalmas döntés” ismeretében „nem igazán lehet kedvére, hogy szlovák partnerével is találkozzon. A diplomáciai illem és az államférfiúi felülemelkedés azonban mégis úgy rendelte volna, hogy a látogatás szervezői komolyan, és a megfelelő parádéval együtt Ivan Gasparovicot (a szlovák államfőt) is meghívják Révkomáromba.” S ha már a helyi szervezők erre nem gondoltak, legalább Sólyom emlékeztethette volna őket arra, hogy szlovák partnerének is ott lenne a helye – fejezi be a lap.

Szerdán a szlovák kormánypártok, a miniszterelnök, az államfő és a külügyminiszter példátlan össztüzet zúdított Sólyom Lászlóra azért is, mert „a protokoll és a diplomáciai szokásrend ellenében” fordult meg Szlovákiában. Robert Fico a kormányülést követő sajtótájékoztatóján kioktató hangon üzente meg, hogy a szlovák államhatáron nem lehet csak úgy átsétálni, és hogy Szlovákia déli vidéke nem Észak-Magyarország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik