Nagyvilág

A „narancsos” erők vezetnek Ukrajnában

Továbbra is a 2004-es „narancsszínű forradalom" utódpártjai állnak győzelemre az ukrán választásokon, a szavazatok 99 százalékának összesítése után, és elemzők szerint úgy is kormányt tudnak alakítani, hogy nem vonják be a koalícióba a törvényhozásba újonnan bekerült Litvin Blokkját (BL).

Julija Timosenko volt kormányfő, a forradalom egyik kulcsfigurája, a most 30,8 százalékos szavazatarányt szerző BJuT (Julija Timosenko Blokkja) vezetője közölte: a BJuT és a Viktor Juscsenko elnököt támogató Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ, 14,2 százalék) együtt elég voksot szerzett meg ahhoz, hogy leváltsák a jelenlegi kormányfőt, Viktor Janukovicsot, akinek formációja, a Régiók Pártja (PR) 34,2 százalékot szerzett, és megalakítsanak egy liberális kormányt.

Azonban Janukovics sem mondott le arról, hogy kormányt alakítson – amelyben, ha ez sikerülne, benne volnának az 5,4 százalékot elnyerő kommunisták (KPU) –, és bejelentette, hogy hamarosan Moszkvába utazik a Gazprom fenyegetésének hatására.

Az orosz gázipari cég korábban közölte, hogy ismét leállítja az Ukrajnának történő gázszállítást – mint tavaly –, ha a vevő nem rendezi 1,3 milliárd dolláros fizetési hátralékát. Az ukrán energiaügyi miniszter már az orosz fővárosban tartózkodik. A Gazprom elemzők szerint nyilvánvalóan a győzelemre esélyes Timosenkónak szánta a fenyegetést.

A „narancsos” erők továbbra is fenntartják gyanújukat, hogy történt csalás vagy erre történő kísérlet a szavazáson, ennek ellenére bíznak a győzelemben. Janukovics cáfolja, hogy bármilyen visszaélés történt volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik