Külföld

Átalakíthatják a román régiókat?

admin
admin

2007. 10. 02. 13:41

Függetlenül a 2007-2013-as uniós költségvetéstől, már most át lehetne alakítani a jelenlegi fejlesztési régiók határait – véli az RMDSZ. Román pártok szerint mindez csak 2013 után lesz esedékes.

Az RMDSZ két hét múlva bemutatja az új fejlesztési régiókról szóló elképzelését, majd vitára bocsátja a dokumentumot. Az 1998-ban kialakított nyolc régió egyenként túl nagy ahhoz, hogy hatékonyan megpályázhassák az uniós pénzeket.


A mostani régiók keretében egymással versengenek a különböző megyék, ami csökkenti a jó pályázatok megírásának az esélyét – mondta Winkler Gyula romániai távközlési és informatikai miniszter, a Romániai Magyar Demokratikus Szövetség (RMDSZ) gazdasági szakpolitikusa.


Nem sürgős

Az 1998-ban mindössze számokkal azonosított régiók határainak megrajzolásakor a döntéshozók nem voltak tekintettel a hagyományokra, így jelenleg nagyon nehéz kialakítani erős regionális önazonosság-tudatot a lakosságban. E hátrányok miatt – hangsúlyozta Winkler – számos román helyi vezető is elégedetlen.

A vita kiindulópontját várhatóan két javaslat képezi majd: az egyik, hogy 12-14-re növekedjen a régiók száma, a másik változat szerint akár 18 régió megalakulását is javasolhatják. Jelenleg az RMDSZ-szel együtt kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a következő választások legesélyesebbjének tartott Demokrata Párt (PD) sem ért egyet az ily korai módosítással. Szerintük leghamarabb csak 2011-ben lehet elkezdeni erről a vitát, hogy aztán 2013 után végrehajtsák az esetleg szükséges határmódosításokat.


Székelyföld, mint régió

A román pártok számára az RMDSZ javaslata azért kényes, mert az érdekvédelmi szervezet egyik célja a székelyföldi fejlesztési régió létrehozása. Az MTI kérdésére válaszolva Winkler elmondta: az RMDSZ terve elsősorban nem arról szól, hogy mi történik Hargita és Kovászna megyével, hanem hogy miként alakul Románia valamennyi régiójának a sorsa.

A politikus abban reménykedik, hogy az RMDSZ elképzelésének alapjaként szolgáló tanulmányok meggyőzik majd a román partnereket: fölösleges megvárni a 2013-at, hiszen már most látszik, hogy gazdasági szempontból nem működnek hatékonyan a régiók.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.