Nagyvilág

Magyar régiót szeretne az RMDSZ

Az RMDSZ több és egységesebb fejlesztési régiót javasolna Romániában, hogy hatékonyabban hívhassák le az uniós pénzeket. A román pártok azonban nem értenek egyet ezzel, mivel ez egységes székely régiót hozna létre.

A fejlesztési régiók átalakítása minden tagállam belügye, ezért függetlenül a 2007-2013-as uniós költségvetéstől, már most át lehetne alakítani a jelenlegi fejlesztési régiók határait – fejtette ki Winkler Gyula romániai távközlési és informatikai miniszter, a Romániai Magyar Demokratikus Szövetség (RMDSZ) gazdasági szakpolitikusa.

Az RMDSZ két hét múlva bemutatja az új fejlesztési régiókról szóló elképzelését, majd vitára bocsátja a dokumentumot. A romániai magyar érdekvédelmi szervezet álláspontja szerint az 1998-ban kialakított régiók (összesen nyolc) túl nagyok ahhoz, hogy hatékonyan megpályázhassák az uniós pénzeket. Winkler szerint a mostani régiók keretében egymással versengenek a különböző megyék, ami csökkenti a jó pályázatok megírásának az esélyét.


Több régiót javasolnak

A miniszter szerint 1998-ban, a mindössze számokkal azonosított régiók határainak megrajzolásakor a döntéshozók nem voltak tekintettel a hagyományokra, így jelenleg nagyon nehéz kialakítani erős regionális önazonosság-tudatot a lakosságban. E hátrányok miatt – hangsúlyozta Winkler – számos román helyi vezető is elégedetlen.

Úgy vélte, hogy a vita kiindulópontját várhatóan két javaslat képezi majd: az egyik, hogy 12-14-re növekedjen a régiók száma, a másik változat szerint akár 18 régió megalakulását is javasolhatják.


Székelyföldi régiót akarnak

Jelenleg az RMDSZ-szel együtt kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a következő választások legesélyesebbjének tartott Demokrata Párt (PD) sem ért egyet az ily korai módosítással. Szerintük leghamarabb csak 2011-ben lehet elkezdeni erről a vitát, hogy aztán 2013 után végrehajtsák az esetleg szükséges határmódosításokat. A román pártok számára az RMDSZ javaslata azért kényes, mert az érdekvédelmi szervezet egyik célja a székelyföldi fejlesztési régió létrehozása.

Winkler elmondta: az RMDSZ terve elsősorban nem arról szól, hogy mi történik Hargita és Kovászna megyével, hanem hogy miként alakul Románia valamennyi régiójának a sorsa. A politikus abban reménykedik, hogy az RMDSZ elképzelésének alapjaként szolgáló tanulmányok meggyőzik majd a román partnereket: fölösleges megvárni a 2013-at, hiszen már most látszik, hogy gazdasági szempontból nem működnek hatékonyan a régiók.


Pár hete egyébként Basescu elnök vetette fel, hogy át kéne alakítani a jelenlegi román megyerendszert és az EU-nak is megfelelőbb régiókat kéne kialakítani. Az ötlet kapcsán már akkor felvetődött, hogy a magyarok profitálhatnának ebből, ha a mostani magyar megyékből egy egységes közigazgatási területet lehetne létrehozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik