Nagyvilág

Vulkánkitörés egy jemeni szigeten

Kitört egy vulkán a Jemenhez tartozó Dzsabal at-Tair apró szigeten, lángba borítva szinte az egész szárazfölddarabot. A szigetnek nincs állandó lakossága, de állomásoznak rajta haditengerészeti megfigyelők, és jemeni források szerint 4 katona meghalt, további 5 pedig eltűnt.

A vulkánkitörést észrevette egy olyan kanadai hadihajó legénysége is, amely a Vörös-tengeren tartott a Szuezi-csatorna felé a NATO kötelékében. Ken Allen, a kanadai haditengerészet szóvivője szerint a vulkán közép-európai idő szerint vasárnap este hat órakor tört ki a jemeni partoktól 115 kilométerre fekvő, három kilométer hosszú szigeten, amely jemeni haditengerészeti ellenőrző- és megfigyelőpont. A tűzhányó mintegy 100 méter magasra lövi ki a lávát, a hamu pedig mintegy 300 méter magasságig terjeng a terület fölött.


A jemeni kormány kérte a NATO-t, hogy segítsen az eltűntek felkutatásában. A SABA jemeni hírügynökség jelentése szerint a szigeten lévő laktanyából kimenekítik a katonákat. Kimenekített katonák elmondták, hogy megtalálták négy, korábban eltűntnek nyilvánított társuk összeégett holttestét. A többi ötöt továbbra is keresik.


A vulkánkitörést több földrengés idézte elő vasárnap délután közép-európai idő szerint fél három óra körül. A rengések erőssége 4-es és 4,3-es közötti volt a Richter-skálán. A szanaai védelmi minisztérium azt közölte, hogy a sziget nyugat fele “összeomlott” a kitörés hatására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik