Nagyvilág

Timosenko dönthet Ukrajnában

Az „aranyrészvény" minden valószínűség szerint Timosenkónál lesz a parlamentben: ő fogja eldönteni, hogy nagykoalíció jön-e létre, vagy kemény ellenzéki lesz – írja a Gazeta című orosz lap. Ha nagykoalíció lesz, Ukrajna minden bizonnyal tovább menetel az EU felé vezető úton, de elveti a NATO-ba való integrálódás lehetőségét.

A vasárnapi előrehozott ukrajnai választás politikai egyeztetések eredménye volt, de a társadalmi hangulat nem támogatta és nem is támogathatta a politikusok e döntését – írta hétfőn a Rosszijszkaja Gazeta című hivatalos orosz lapban Mihail Pogrebinszkij.


Ideiglenes koalíció

A Politikakutatási és Konfliktustudományi Központ igazgatója szerint a mostani választások azzal tűntek ki a többi közül, hogy a csapatok technikásan agitáltak, és igyekeztek minél hatásosabban megszédíteni a népet a beteljesíthetetlen vágyak megvalósítására tett ígéretekkel.

A szavazás eredménye minden bizonnyal további politikai tárgyalások alapjául szolgál majd, és alighanem meg kell várni a következő politikai kiegyezést. Julija Timosenko és Viktor Juscsenko szövetsége azonban bizonyosan ideiglenes lesz, és kevéssé valószínű, hogy az elnök rá tudja kényszeríteni akaratát Timosenkóra. Egyelőre azonban Ukrajnában nincsenek más politikusok, és nincs is talaj, amelyen kinőhetnének, ezért az ukránoknak, bármennyire is sajnálatos, még legalább öt évig ugyanazokat az arcokat kell nézniük – írta az elemző.


Az uniós tagság a tét

A Vremja Novosztyej című lapban Vagyim Karaszev, az ukrán Globális Stratégiák Intézetének vezetője azt fejtette ki, hogy a koalíció megalakulása hosszú időt vesz majd igénybe, mert sok lehetséges változatot fognak megvizsgálni. A lap rámutatott: a választások kimenetelétől azonban nem csupán a kormányzó koalíció összetétele függ, hanem Ukrajna külpolitikai orientációja is, amennyiben a „narancsszínűek” a NATO-ba és az EU-ba igyekeznek, míg a másik oldal az Oroszországgal való együttműködés erősítése mellett van, de nem ellenzi az EU-hoz való közeledést. Ez annyit tesz, hogy ha nagykoalíció jön létre, Ukrajna tovább menetel az EU felé vezető úton, de elveti a NATO-ba való integrálódás lehetőségét.

Ugyancsak Karaszev a Gazeta című lapban leszögezte: az „aranyrészvény” minden valószínűség szerint Timosenkónál lesz a parlamentben: ő fogja eldönteni, hogy nagykoalíció jön-e létre, vagy kemény ellenzéki lesz. A Nyezaviszimaja Gazeta hasábjain Konsztantyin Bondarenko politológus kifejtette: ismeretei szerint az ukrán politikusok mintegy 1,5 milliárd dollárt fizettek azért, hogy felkerüljenek a listákra, így aztán ha valaki meg is támadja majd a választások eredményét, az, aki ekkora pénzt fizetett ki, az el fogja érni, hogy a választások érvényesek legyenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik