Nagyvilág

A mianmari ellenzékkel tárgyalt az ENSZ-megbízott

Nem találkozott a mianmari katonai junta vezetőjével Ibrahim Gambari, az ENSZ különmegbízottja, ugyanakkor hosszasan tárgyalt az ellenzék vezetőjével.

A nigériai diplomata szombaton érkezett Mianmar új fővárosába, Naypyidawba, ahol szombaton diplomáciai források szerint a junta egyes vezetőivel beszélt. Gambari, miután tárgyalt a mianmari fővárosban, Rangunba utazott, s a kormány vendégházában találkozott a Nobel-békedíjas, 62 éves ellenzéki vezetővel, aki az elmúlt 18 esztendő szinte egészét szabadságától megfosztva töltötte el. Az asszony 2003 óta házi őrizetben él.

Gambarival vasárnap mintegy másfél órán át folytatott megbeszélést, de az elhangzottakról részletek egyelőre nem ismeretesek. Megfigyelők szerint a találkozó a juntára nehezedő nemzetközi nyomás hatására jöhetett létre.

Az Európa Tanács felszólítása

Közben az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése hétfőn felszólította a mianmari katonai kormányzatot, hogy azonnal hagyjon fel a buddhista szerzetesek vezette békés tüntetők elleni brutális erőszakkal.

Gambari vasárnap (helyi idő szerint) este az ázsiai ország új fővárosába, Najpjidóba utazott abban a reményben, hogy fogadja őt Than Sve tábornok, a katonai kormány feje, de hétfőn nem jött létre a találkozó. A tájékoztatási minisztérium illetékese azzal magyarázta ennek elhalasztását, hogy a mianmari hatóságok meghívták országjárásra a világszervezet megbízottját, s Gambari elutazott a fővárostól 400 kilométerre északkeletre fekvő Lasóba. A nigériai ENSZ-diplomata kedden tér vissza kirándulásáról, és akkor találkozik majd a tábornokkal – közölte újságírókkal a névtelenül nyilatkozó mianmari illetékes.

Sárba tiport emberi jogok

A nyilatkozatban megrázónak nevezték, hogy a polgári lakosok közül sokan életüket vesztették, majd megállapították, hogy az ellenvélemények békés kinyilvánításának ilyen erőszakos elnyomása az emberi jogok leplezetlen, tömeges megsértésének minősül. Az ET “bátorítja és támogatja az ország minden demokratikus erejének küzdelmét, amely a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartását célozza Mianmarban/Burmában”.

Az Európa Tanács felszólította a délkelet-ázsiai országot irányító katonai juntát, hogy vessen véget a brutális elnyomásnak, kezdjen párbeszédet a rezsimmel szemben álló politikai erőkkel és a civil társadalommal, induljon el a demokráciába való békés átmenet útján. Az ET parlamenti közgyűlése hétfőn kezdte meg péntekig tartó őszi ülésszakát Strasbourgban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik