Nagyvilág

A mianmari ellenzékkel tárgyalt egy ENSZ-diplomata

A mianmari (burmai) ellenzéki mozgalom vezető személyiségével, Aung Szan Szú Csi (Aung San Suu Kyi) asszonnyal találkozott vasárnap Rangunban Ibrahim Gambari, az ENSZ különmegbízottja.

A nigériai diplomata szombaton érkezett Mianmar új fővárosába, Naypyidawba, ahol szombaton diplomácia források szerint a junta egyes vezetőivel beszélt. Nem bizonyultak azonban helytállónak azok a korábbi értesülések, hogy Gambari valószínűleg a junta első emberével, az ország elnökével, Than Shwe tábornokkal is megbeszélést folytatott.

Gambari, miután tárgyalt a mianmari fővárosban, Rangunba utazott, s a kormány vendégházában találkozott a Nobel-békedíjas, 62 éves ellenzéki vezetővel, aki az elmúlt 18 esztendő szinte egészét szabadságától megfosztva töltötte el. Az asszony 2003 óta házi őrizetben él.

Gambarival vasárnap mintegy másfél órán át folytatott megbeszélést, de az elhangzottakról részletek egyelőre nem ismeretesek. Megfigyelők szerint a találkozó a juntára nehezedő nemzetközi nyomás hatására jöhetett létre.

Vasárnap később olyan értesülés terjedt el, hogy az ENSZ küldötte, aki nem csak Ban Ki Mun főtitkár megbízásából utazott Mianmarba, hanem élvezi a Biztonsági Tanács bizalmát is, Than Shwe tábornokkal egy későbbi időpontban tárgyalhat a Ranguntól 400 kilométerre északra létesített új mianmari fővárosban. Egy mianmari illetékes szerint a ENSZ-megbízott még mindig az országban tartózkodik. Gambarinak az útiterv szerint délután Rangunból Szingapúrba kellett volna utaznia, de úgy tudni, hogy ehelyett visszatér Naypyidawba.

Rangunban vasárnap viszonylagos nyugalom honolt, helyszíni jelentések szerint ez leginkább a több ezer fős katonai és rendőri jelenlétnek tudható be. Az éjszaka folyamán értesülések szerint több ellenzékit őrizetbe vettek.

XVI. Benedek pápa szokásos vasárnap déli Úrangyala imádságában “nagy aggodalmának” adott hangot a mianmari “nagyon súlyos eseményekkel” kapcsolatban, és a Castel Gandolfo-i nyári rezidenciájáról küldött üzenetében arra kérte a katolikusokat: hozzá hasonlóan buzgón imádkozzanak annak érdekében, hogy a helyzet békésen rendeződjön a délkelet-ázsiai országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik