Nagyvilág

Lorenzo lecsapott Mexikóra

Öt halott, temérdek megrongált lakóház, elárasztott utcák 167 városban és kisebb településen, valamint számos földcsuszamlás a hegyekben - ez a Lorenzo hurrikán pusztításának előzetes mérlege Mexikóban.

Az áradások miatt 24 ezren voltak átmeneti szállásokon még vasárnap is, két nappal azután, hogy a forgószél lecsapott a közép-amerikai országra. Összesen 130 ezer személynek kellett elővigyázatosságból elhagynia otthonát a veszélyeztetett területeken. Az ítéletidő következményeit szombaton több szomszédos szövetségi államban is érezni lehetett Mexikó középső részén, de Mexikóvárosban is. A közép-mexikói Puebla államban hivatalos adatok szerint öt ember vesztette életét a természeti csapás miatt.

Négy áldozatot sárlavina temetett maga alá, köztük egy anyát két gyermekével. Egy fiatalember az egyik megáradt patakba fulladt. Lorenzo péntek reggel érte el a Mexikói-öböl partján elterülő Veracruz államot. A szélvihar, amint azt a meteorológusok előrejelezték, legyengült a szárazföldön azután, hogy a tenger felett hurrikánná erősödött óránként 130 kilométeres sebességet is elérő széllökésekkel.

Veracruzban és később más, magasabb fekvésű területeken néhány folyó a kiadós esőzés miatt kilépett medréből. Az ország belsejében húzódó hegyekben a hatalmas víztömeg földcsuszamlásokat és sárlavinákat idézett elő. A zivatarok még vasárnap sem szűntek meg. Augusztusban a Dean hurrikán okozta több ember halálát Mexikóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik