Nagyvilág

Közösen kezelné a válságokat az EU

A válságövezetekben való uniós szerepvállalásról is tárgyaltak az EU védelmi miniszterei a portugáliai Évorában tartott kétnapos nem hivatalos tanácskozásukon - számolt be Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára.

A fórumon nagyobb teret kapott a nyugat-balkáni helyzet megvitatatása, de szó esett az EU-NATO kapcsolatrendszerről, az EU-ENSZ stratégiai partnerség kérdéseiről, valamint az EU-mediterrán együttműködésről is.

A nyugat-balkáni helyzetről John Reith vezérezredes, az Európai Unió bosznia-hercegovinai “Althea” fedőnevű stabilizáló műveletének parancsnoka adott tájékoztatást a résztvevőknek. Kijelentette: semmi jel nem mutat arra, hogy a koszovói feszültség átterjedne Bosznia-Hercegovinára. Reith ezredes hangoztatta, hogy meglátása szerint 2008 közepén át kellene tekinteni az Althea művelet befejezésének lehetőségét.

Koszovóról is szó esett

Mint Vadai Ágnes elmondta, Magyarország számára e kérdés azért is fontos, mert a honvédség 155 fővel vesz részt a bosznia-hercegovinai stabilizáló műveletben.

Koszovó kapcsán a tanácskozáson a magyar államtitkár hangsúlyozta, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy tartható legyen az a december 10-i határidő, amelyet a koszovói albánok és a szerbek közötti tárgyalások számára, a megegyezésre kitűzött a nemzetközi közösség. Fel kell készülni azonban a legrosszabbra is, arra, hogy nem születik megállapodás. Az uniónak készen kell állnia arra is, hogy türelemre intse az albán felet, egyben a nemzetközi közösség is kapjon további időt a megoldás keresésére.

EU-stratégia kell Szerbiáról

A tanácskozáson Magyarország volt az egyetlen, amely hangsúlyozta, hogy Szerbia nélkül nem lehet megvalósítani a koszovói rendezést. Ennek keretében ki kell alakítani az unió Szerbiára vonatkozó stratégiáját – hangoztatta az államtitkár. Hozzátette, hogy e kezdeményezést több küldöttség, valamint az EU soros elnökséget adó Portugália védelmi minisztere is támogatta.

Vadai Ágnes kiemelte, hogy Magyarországnak közvetlen külpolitikai érdeke a nyugat-balkáni rendezés, továbbra is elkötelezett a kérdés megoldása mellett. Annál is inkább, mert a külföldön állomásozó magyar erők ötven százaléka a Nyugat-Balkánon teljesít szolgálatot. Magyarország továbbra is fenntartja hozzájárulását a boszniai Althea művelethez – mondta végezetül a honvédelmi államtitkár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik