Külföld

Kína békét akar Mianmarban

admin
admin

2007. 09. 29. 10:37

A kínai miniszterelnök felszólította a mianmari katonai juntát és a tüntetőket, hogy tanúsítsanak önmérsékletet, és ne alkalmazzanak erőszakot.

Több nyugati nagyhatalom, köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia felszólította Kínát, hogy vesse latba befolyását az erőszak megfékezésének érdekében. Hivatalos adatok szerint szerda óta 13-an vesztették életüket Mianmarban a kormányellenes megmozdulások feloszlatása közben.

Kína, amely Mianmar fő politikai és gazdasági szövetségese, mindeddig nem ítélte el az erőszakot, és elutasította a beavatkozást azzal az érvvel, hogy ami Burmában történik, az belügy, és nem fenyegeti a térség biztonságát vagy a globális stabilitást.

Az amerikai külügyminisztérium pénteken újabb szankciókat jelentett be: a mianmari kormányzat újabb mintegy negyven tagját és hozzátartozóját vízumtilalom alá vették. Tom Casey külügyi szóvivő közölte, hogy a listára további más olyan személyek is felkerülnek még, akiket felelősség terhel az ártatlan civilek elleni támadásokért és az emberi jogok megsértéséért.

New Yorkban a világ több mint harminc politikusnőjét tömörítő munkacsoport pénteken követelte, hogy a mianmari hatóságok helyezzék azonnal szabadlábra az ellenzék jelképét, a házi őrizetben tartott Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Csit. A csoport, amelynek tagja többek között Condoleezza Rice amerikai és Ursula Plassnik osztrák külügyminiszter, felszólította a katonai juntát, hogy vessen véget a békés tüntetők ellen alkalmazott erőszaknak, és térjen vissza a párbeszéd útjára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.