Nagyvilág

Fico: a szlovákok nem akarnak megbékélni a magyarokkal

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) által előterjesztett magyar-szlovák megbékélési nyilatkozat kezdeményezését Robert Fico szlovák miniszterelnök "provokációnak" minősítette szombaton a Le Monde című francia napilapban.

A miniszterelnök kijelentette: “a szlovák-magyar kapcsolatok ezeréves történetének ismeretében egyértelmű, hogy az elképzelés nem megvalósítható, mert a szlovák társadalom nem hajlandó rá”.

A Le Monde szerint a szlovák kormányfő – aki hazájában eddig soha nem látott népszerűséggel büszkélkedhet – “megpróbál javítani a róla kialakult képen külföldön, ahol a populistákkal és nacionalistákkal kötött szövetsége rossz hatást keltett, és ahol a magyar kisebbséggel való feszültségek fellángolásától tartanak”.

Fico szerint legitimek a széljobb pártok

“Pártunkat azért büntetik, mert volt bátorságunk koalícióra lépni a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) és a Néppárttal (HZDS), a választók akaratának megfelelően” – vélekedett Fico. Véleménye szerint “ezek a pártok teljesen legitimek, demokratikusan jutottak be a szlovák parlamentbe és egyetlen katasztrófa sem következett be azok közül, amelyeket egyes Kasszandrák jósoltak … El kell ismerniük inkább, hogy olyan szociáldemokrata politikát követünk, amely elvárható egy NATO- és EU-tag közép-európai országtól”.

A párizsi lap kommentárja szerint a szlovák kormányfő minimalizálja az utóbbi hónapokban érzékelhető nacionalista feszültségeket. Annak ellenére, hogy a szlovák parlament szeptember 20-án határozatban szentesítette a felvidéki magyarok és a németek második világháború utáni kitelepítését lehető tevő Benes-dekrétumok érinthetetlenségét, Fico hangsúlyozta: Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel való viszonya “baráti és dinamikus”.

Provokáció a megbékélési javaslat?

A szlovák kormány és a Magyar Koalíció Pártja (MKP) között ezzel szemben a viszony a Le Monde szerint “viharos”.

Az MKP által minkét országnak elfogadásra beterjesztetett szlovák-magyar megbékélési nyilatkozatot egyfajta bocsánatkérés formájában a történelem során mindkét oldalon elkövetett igaztalanságokért Fico “provokációnak” minősítette a lapnak és hozzátette: “a szlovák-magyar kapcsolatok ezeréves történetének ismeretében egyértelmű, hogy az elképzelés nem megvalósítható, mert a szlovák társadalom nem hajlandó rá”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik