Külföld

Fico: az MSZP-Fidesz konfliktus a viszály oka

admin
admin

2007. 09. 29. 16:53

Robert Fico szlovák miniszterelnök a pozsonyi közszolgálati rádióban a magyar-szlovák kapcsolatokban bekövetkezett viszály okait magyarázva azt mondta, hogy mindennek hátterében a magyar szocialisták (MSZP) és a Fidesz közti konfliktus áll

Mint Fico fogalmazott, az MSZP és a Fidesz “kényszerű versengésük közben folyton egymást előzgetik, hogy megmutassák, melyik nemzetibb a másiknál.”

Fico kijelentette, hogy a nyáron, amikor Pozsonyban Gyurcsány Ferenc magyar kormányfővel találkozott, megmondta neki, hogy “a magyarok ne Szlovákia kárára gyógyítgassák a betegségükre jellemző tüneteiket.”

Fico nem szereti Csákyt

Hangsúlyozta: “bármikor és bárhol kész vagyok találkozni Gyurcsány úrral, hogy bármilyen általa fontosnak tartott témáról tárgyaljak vele. Mert én a jó kapcsolatokat igenis fontosnak tartom, csak ez a Csáky (Pál, a Magyar Koalíció Pártja vezetője) hagyja már végre abba a provokációit” – fogalmazott Fico, aki szerint a Benes-dekrétumok érinthetetlenségéről született parlamenti határozattal Szlovákia “világos és legitim választ adott a Magyar Koalíció Pártját (MKP) vezető Csáky provokációira.”

Azzal kapcsolatosan, hogy koalíciós partnere, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) élén álló Ján Slota a minap – több szlovák internetes portálon megtekinthető televíziós nyilatkozatban – “okádéknak” és “rohadt ganénak” nevezte Csákyt, Fico ismételten a védelmébe vette Slotát, mondván, hogy az SNS elnöke csak Csáky provokációira reagált.

Kizárták őket az európai pártból

Igaz, a politikai párbeszédben “helytelen szóhasználattal”, amelytől ő elhatárolódik, jómaga ilyen szavakat soha nem venne a szájára. Ezzel együtt Slota pártját – miként másik koalíciós partnerét, a Vladimír Meciar vezette Néppártot (HZDS) is – a kormányát stabilizáló erőnek nevezte, és annak a reményének adott hangot, hogy pártját, az Irány-Szociáldemokráciát (Smer-Sd) az európai szocialisták pártja (ESP) visszaveszi soraiba.

A vezető szlovák kormánypárt ESP-tagságát több mint egy éve azért függesztették fel, mert kormánya megalakításakor Fico olyan, Európában elfogadhatatlan idegengyűlölő nacionalistával szövetkezett, mint a szélsőséges megnyilatkozásairól elhíresült Ján Slota, aki e tulajdonságait szombaton az egyik szlovák napilapban ismét megcsillogtatta.

Slota fél a magyar irredentizmustól

Slota a SME című liberális szlovák polgári napilapban megjelent terjedelmes beszélgetésében arra figyelmeztetett, hogy Magyarország “a tűzzel játszik”, amikor folyamatosan megkérdőjelezi Trianont. Slota kifejtette: szentül hiszi, hogy a magyarok el akarják csatolni Dél-Szlovákiát, hogy “ma már nyíltan beszélnek a politikai autonómiáról.

Mi több, Sólyom László magyar elnök szájából is elhangzott, hogy ehhez a magyarságnak joga van” – mondta Slota, aki szerint “a magyar parlament és a kormány magas rangú képviselői is erről beszélnek”, mindaddig, amíg a magyarok “ki nem csavarják a – mint fogalmazott – Hamupipőke-álmukat alvó szlovákok nyakát, akik egy reggelen majd arra ébredhetnek, hogy Nagy-Magyarországban találják magukat, ami nem lenne jó.”

Slota a terjedelmes beszélgetésben a lappal bizalmas információit “megosztva” azt is közölte, hogy “a magyar ejtőernyős erőknek van egy különlegesen kiképzett tisztekből álló csoportja, akik nyíltan beszélnek arról, hogy Slota halott, hogy ők majd rabszolgasorsba döntik a szlovákokat”.

Ez a népes magyar társaság Slota ismeretei szerint “úgy jár csoportosan szabadságolni Szlovákiába, mint ha a saját szülőföldjére, az úgynevezett Felvidékre járna”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.