Nagyvilág

Először van protestáns miniszterelnöke Bajorországnak

Először ül protestáns politikus a bajor miniszterelnöki bársonyszékbe a 63 éves Günther Beckstein személyében.

A többségében katolikus tartomány új kormányfője – aki ráadásul nem is bajor, hanem frankföldi – október 9-én foglalja el hivatalát. Beckstein – aki hosszú ideje a tartományi belügyminiszteri tisztséget töltötte be – mindennek ellenére nagy népszerűséget élvez Németország egyik legfejlettebb tartományában. Belügyminiszterként az ország és a tartomány egyik legkeményebb, a terrorizmusnak és a bűnözésnek a leghatározottabban hadat üzenő politikus hírében állt, aki az elmúlt időszakban több alkalommal is sürgette a biztonsági intézkedések szigorítását. A jogász végzettségű Beckstein Edmund Stoiberrel együtt 1974 óta tagja Bajorország parlamentjének és az elmúlt időszakban Stoiber egyik legfőbb támogatójának számított.

A Nürnbergben született Becksteint a Keresztényszociális Unió (CSU) Münchenben zajló kongresszusán, szombaton a küldöttek szinte egyhangúlag jelölték Bajorország miniszterelnökének – a leköszönt Edmund Stoiber utódjának -, s az egyetlen kérdőjel csupán, hogy mennyire számít szakértőnek a kormányzati politika egyéb területein. Vezetői képességeit azonban senki nem kérdőjelezi meg.

Kongresszusi beszédében Beckstein egyszerre állt ki a folyamatosság és a változások mellett. Hitet téve a stoiberi örökség mellett hangoztatta, hogy nem kívánja elődjét “másolni.” Szavai szerint az eddigi “sikerpolitikát” mindenképp folytatni kell, ugyanakkor – mint fogalmazott – más hangsúlyok lesznek.

Utalva arra, hogy ő maga protestáns a többségében katolikus Bajorországban, hangoztatta a keresztény egyházak közötti kapcsolatok, az ökumenizmus erősítésének szükségességét, s egyben hitet tett a CSU keresztény, liberális és szociális gyökerei mellett. A CSU – mint hangsúlyozta – a demokratikus közép és a demokratikus jobboldal pártja, a szélsőjobboldaltól viszont a leghatározottabban elhatárolódik, a neonáci NPD-vel a legerőteljesebben szembe kíván szállni.

Beckstein egyformán híve a fejlődésnek, s ezzel párhuzamosan a hagyományok megőrzésének. Kongresszusi beszédében e hagyományok között említette a Bajorországra jellemző egészséges és felvilágosult hazafiságot, amely – mint fogalmazott – az egyik leghatékonyabb eszköz mind a szélsőjobb, mind a szélsőbaloldal ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik